Cene energenata ove zime neće biti astronomske

Svi faktori ukazuju da će cene energenata biti mnogo podnošljivije tokom ove zime, izjavila je šefica kancelarije MMF-a u Srbiji Julija Ustjugova.

Program koji je MMF sklopio sa Srbijom prošle godine došao je u vreme krize u Evropi, ali svi ciljevi su do sada postignuti, naglasila je danas šefica kancelarije MMF-a u Srbiji Julija Ustjugova.

U Beogradu su danas predstavljeni rezultati godišnjeg istraživanja građana i privrede o sivoj ekonomiji u 2023, koje su radili NALED i Ipsos, a u sklopu toga održan je i panel na istu temu.

Šefica kancelarije MMF-a u Srbiji Julija Ustjugova rekla je da je u decembru 2022. godine MMF odobrio novi aranžman sa Srbijom, a da je to dogovarano mesecima pre, kada je situacija bila teška u Evropi.

Cene energenata su bile astronomski visoke i bilo je jako teško praviti bilo kakve projekcije, podsetila je ona.

„Glavni cilj tog programa bilo je da se postigne makroekonomska stabilnost tokom tog nestabilnog vremena i da se stabilizuje energetski sektor“, naglasila je Ustjugova.

Kako je objasnila, program je pravljen da se održi ekonomski balans, da se pobošljaju ranjivosti u energetskom sektoru i da se sprovedu reforme u Vladi.

„Program se odvija dobro, završili smo prvi pregled u junu i pripremamo se za nove revizije. Svi targeti su do sada postignuti“, istakla je Ustjugova.

Kako je pojasnila, projekcija MMF-a je da će srpska ekonomija zabeležiti rast od oko dva odsto do kraja godine, a da bi rast BDP-a trebalo da ubrza sledeće godine na oko tri odsto.

Inflacija u Srbiji usporava

Ona se osvrnula i na jedan od glavnih problema koji je zadesio ceo svet. „Inflacija je veliki problem ne samo u Srbiji, nego u celoj Evropi, ali vidimo da ona sada usporava“, poručila je ona.

Inflacija će, kako je rekla, u Srbiji biti oko osam odsto do kraja godine i nastaviće da pada. Ustjugova se osvrnula i na problem cena energenata i ukazala da su struja i gas dva različita tržišta.

Ona je naglasila da se ne očekuje da se ponovi situacija iz prošle godine kada se radi o cenama gasa.

„Kompanije se pripremaju za zimu. Svi faktori ukazuju da će cene energenata biti mnogo podnošljivije tokom ove zime“, navela je ona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *