Gasna interkonekcija Srbija–Bugarska biće završena početkom novembra

Gasna interkonekcija Srbija–Bugarska, biće završena u prvim nedeljama novembra, najavila je ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

Đedović Handanović je, nakon obilaska gasne merno-regulacione stanice u mestu Trupale kod Niša i radnog sastanka sa izvođačima i drugim učesnicima u projektu, navela da je do sada izvedeno približno 98 odsto radova i da su oni ušli u finalnu fazu.

Prema njenim rečima, po završetku izgradnje ove gasne interkonekcije, koja se očekuje u prve dve nedelje novembra, krenuće se u pribavljanje neophodnih dozvola kako bi se obezbedilo da gasovod u narednim nedeljama postane operativan.

Ona je ukazala na to da Ministarstvo prati realizaciju ovog projekta na dnevnom nivou i da će tako biti do samog završetka, pri čemu je izrazila očekivanje da će snabdevanje prirodnim gasom ovim interkonektorom početi do kraja godine.

Ministarka je naglasila da je gasna interkonekcija Srbija–Bugarska projekat od strateške važnosti za Srbiju zbog diverzifikacije izvora snabdevanja gasom.

Prema njenim rečima, Srbija će sa ovom interkonekcijom, pored ruskog gasa koji je važan i stabilan izvor snabdevanja, imati mogućnost da se preko Bugarske poveže i sa gasom iz Azerbejdžana i LNG terminala u Grčkoj.

Đedović Handanović je rekla da su u toku pregovori sa kompanijom iz Azerbejdžana i da do kraja novembra očekuje potpisivanje Memoranduma o razumevanju između ministarstava energetike Srbije i Azerbejdžana, kao i komercijalnog ugovora između azerbejdžanskog snabdevača i JP „Srbijagas“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *