Evropska centralna banka podigla kamatne stope, ali manje nego ranije

Evropska centralna banka odlučila je da podigne tri ključne kamatne stope za po 25 baznih poena, posle šest povećanja od po 50 ili 75 baznih poena.

U skladu s tim, kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 3,75%, odnosno 4,00% i 3,25% od 10. maja 2023. godine.

Na taj način ECB, nakon što je najviše podigla kamatne stope u svojoj 25-godišnjoj istoriji, ublažava tempo pooštravanja monetarne politike, koja je pokazala da ekonomija u evrozoni slabo napreduje i da se banke teže odlučuju da daju kredite. Izgledi za inflaciju su i dalje su, predugo, pretjerano visoki, navodi se u saopštenju ECB-a.

Na ovaj korak se ECB odlučila samo dan nakon što su američke Federalne rezerve, takođe, usporile svoj tempo i donijele odluku da podignu kamate za 0,25 %, što bi mogla i biti posljednja u ovom istorijskom nizu povećanja.

Predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagаrd je izjavila da kamatne stope još nisu “dovoljno restriktivne” da bi se inflacija svela na cilj ECB-a od 2 % i osvrnula se na buduće “političke odluke”, sugerišući da bi doći do više od jednog dodatnog povećanja stope.

Glavna inflacija je opala tokom posljednjih mjeseci, ali osnovni pritisci na cijene i dalje su jaki. Naše buduće odluke će osigurati da referentne stope budu dovedene na nivoe koji su dovoljno restriktivni da se postigne pravovremeni povratak inflacije na naš srednjoročni cilj od 2% i da će se zadržati na tim nivoima koliko god bude potrebno.

Kristin Lagard, predsjednica ECB

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *