Evropa u maju uvezla više gasa iz Rusije nego iz SAD-a

Evropa je u maju uvezla više gasa iz Rusije, nego iz iz SAD, prvi put u skoro dvije godine, objavio je Fajnenšel tajms, pozivajući se na podatke konsultantske kuće ICIS.  

Prošlog mjeseca, isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG) iz SAD-a su činile 14% cjelokupne isporuke u Evropi, što je najniži nivo od avgusta 2022. godine. U međuvremenu, ruski gas iz gasovoda, zajedno sa zalihama LNG-a, činio je 15% ukupne isporuke u Evropu, uključujući EU, Veliku Britaniju, Švajcarsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedonija.  

Na snabdijevanje u maju je uticalo nekoliko faktora, uključujući prekid rada u velikom američkom objektu za izvoz LNG, kao i povećani protok ruskog gasa kroz gasovod Turski tok prije planiranog održavanja koje je obavljeno u junu 5-12. U međuvremenu, napominje, potražnja za gasom u regionu ostala je relativno slaba, dok su nivoi skladišta blizu rekordnih nivoa za ovo doba godine.  

Uprkos oštrom padu isporuka ruskog gasa regionu zbog sankcija vezanih za Ukrajinu i sabotaže gasovoda Severni tok, brojne evropske zemlje i dalje se u velikoj meri oslanjaju na ruski gas.   

Tranzit preko Ukrajine i evropski ogranak Turskog toka trenutno su jedina dva operativna kanala za ruski gas koji dolazi u centralnu i južnu Evropu. Kijev je ranije rekao da neće produžiti sadašnji ugovor o tranzitu sa ruskim energetskim gigantom Gazpromom koji ističe krajem 2024.  

Prošlog mjeseca je ruski poslovni dnevnik Vedomosti objavio, pozivajući se na podatke koje prati Evropska mreža operatera sistema za transport gasa (ENTSOG), da su isporuke ruskog gasa u region preko Turskog toka porasle za skoro 40% na 5,11 milijardi kubnih metara u prva tri meseca 2024. godine.  

U maju je Savjet EU odobrio direktivu za obnovljivi gas, prirodni gas i vodonik koja će omogućiti državama članicama EU da obustave isporuke gasa iz Rusije i Belorusije počevši od 2026. Takođe će Evropskoj komisiji dati mogućnost da privremeno isključi isporuke gasa snabdevanje prirodnim gasom ili LNG-om iz Rusije i Bjelorusije u periodu do jedne godine.  

Ranije ovog mjeseca, čelnik ruske naftne kompanije Rosnjeft Igor Sečin rekao je da su zemlje članice EU potrošile preko 630 milijardi dolara na uvoz neruskog gasa u posljednje tri godine do 2023. On je dodao da je ta cifra jednaka ukupnoj potrošnji gasa u EU u odnosu na prethodnih osam godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *