EPS: veće plate i bolji uslovi rada kroz reforme

Ciljevi reformi u Elektroprivredi Srbije (EPS) nije privatizacija, ni masovna otpuštanja, već obezbeđivanje boljih uslova za sve zaposlene u lancu proizvodnje.

Ovo je izjavila ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović.

Đedović je izjavila da je sigurna da su reforme ispravne, dodavši da će, kao što je i obećano predstavnicima radnika, plate zaposlenih u EPS-u biti povećane od juna za 6% odsto.

Uskoro formiranje novog Nadzornog odbora EPS-a

Ona je ukazala na to da je formiranje novog Nadzornog odbora EPS-a pri kraju i da će uskoro uslediti imenovanja, kao i da ćemo imati renomirane vrhunske stručnjake iz zemlje i sveta.

Ministarka je napomenula da su mnoge zemlje iz okruženja i Evrope pre više od 15, 20 i 30 godina uspele, uz otpore, da korporativizuju svoja javna preduzeća i uspostave profesionalni menadžement.

Đedović je kao primere navela Češku, Norvešku i Francusku, koje nisu otuđile svoja energetska preduzeća, a uspele su da stvore svetske gigante, ocenivši da nema prepreka da naša energetska preduzeća postanu šampioni u ovom regionu, što je i cilj države.

Ona je naglasila da je borba teška jer ljudi ne vole promene, dodavši da se ne plaši protesta niti kritika, već da je zanima koji će rezultati biti ostvareni za pet ili deset godina.

Oslanjati se na sopstrenu proizvodnju, a ne na uvoz

Ministarka je podsetila na to da je rat u Ukrajini pokazao da je energetska sigurnost pitanje nacionalne bezbednosti i da moramo da vodimo računa da se oslanjamo sami na sebe.

Naš zadatak je energetska nezavisnost po najnižoj ceni za naše građane i privredu i da se ne oslanjamo na uvoz, već na sopstvenu proizvodnju, pa u tom smislu planiramo dalje aktivnosti, što nije nimalo jednostavno, predočila je ona.

Prema njenim rečima, završava se izgradnja termoelektrane Kostolac B3, ali je neophodno da gradimo i nove kapacitete za proizvodnju električne energije, pre svega iz OIE.

Kad je gas u pitanju, gradimo novi interkonektor sa Bugarskom, a u planu je i sa Severnom Makedonijom. Za naftu smo se do sada oslanjali samo na JANAF, što nije idealno u geopolitičkim okolnostima. Zato razmišljamo strateški i dugoročno ulazimo u izgradnju novog naftovoda sa Mađarskom, rekla je Đedović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *