Hrvatska: građanima stigli prvi ugovori za energetsku obnovu kuća

Građanima Hrvatske čije prijave zadovoljavaju uslove javnog poziva za energetsku obnovu porodičnih kuća, Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost počeo je na kućnu adresu slati prve ugovore o sufinansiranju.

Kako se navodi u saopštenju, završena je administrativna provjera zahtjeva koji su zaprimljeni na javni poziv, a za koje je u ovoj godini osiguran rekordan budžet od čak 120 miliona evra.

Slijedi daljnji nastavak obrade 11.926 zaprimljenih zahtjeva koji, s obzirom na traženu dokumentaciju, sadrže preko 120.000 dokumenata koji se  provjeravaju redom zaprimanja.  

“Tako će građani čije prijave udovoljavaju uslovima javnog poziva nastaviti dobivati ugovore o sufinansiranju u kojima će biti naznačeni i iznosi koji su im odobreni za projekt energetske obnove”, kažu u Fondu.  

Maksimalna sredstva po pojedinačnom zahtjevu mogu iznositi i do 62.120 evra.

Građani čiji zahtjevi neće biti prihvaćeni zaprimiće obavijest o neprihvatljivosti prijave s konkretnim razlozima zbog kojih projekt nije bio prihvatljiv za sufinanciranje.

Kako se zahtjevi rješavaju, građani povratnu informaciju o statusu svog predmeta mogu vidjeti i online, kroz sstem e-prijave na efzoeu.gov.hr

Radi velikog broja zaprimljenih zahtjeva u Fondu kažu kako su unutrašnjom preraspodjelom pojačali i administrativne kapacitete sve s ciljem da se predmeti riješe u najkraćem mogućem roku.

Ističu kako će za sufinansiranje biti prihvatljivi svi troškovi nastali od 29. decembra 2023. godine do 31. decembra 2026. godine, što korisnicima daje dovoljno vremena da angažaju izvođače i završe radove.

Podsjećaju kako je osim poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, Fond krajem prošle i u ovoj godini objavio i druge javne pozive, poput podsticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u porodičnim kućama, sufinancsranja energetski efikasnih vozila te konkurs za podsticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga (tzv. smart city). U opticaju im je, kažu, uz porodične kuće, još 15-ak hiljada različitih projekata, a svi oni imaju za cilj ubrzati zelenu energetsku tranziciju i ojačati građane, ali i lokalne sredine da u energetskom smislu nezavisni i samoodrživi.

Izvor: HINA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *