EU zaokružila zakonodavni paket “Spremni za 55 %” (Fit for 55%)

Savjet EU usvojio je dva zadnja zakona iz klimatskog paketa “Spremni za 55 %” (Fit for 55%) , koji propisuje pravno obavezujuće klimatske ciljeve do 2030. godine u svim ekonomskim sektorima.

Države članice dale su konačno zeleno svjetlo za novu Direktivu o obnovljivoj energiji koja propisuje da se udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji mora podići na 42,5 % do 2030. godine, sa dodatnim okvirnim ciljem od 2,5 %, čime bi taj udio mogao dotići 45 %.

Ubrzaće se procedure izdavanja dozvola za projekte obnovljive energije. Namjera je da se ubrza primjena obnovljivih izvora energije u kontekstu REPowerEU plana EU, kako bi EU postala nezavisna od ruskih fosilnih goriva. U direktivi se navodi da će industrija morati da poveća upotrebu obnovljive energije za 1,6% godišnje.

Drugi usvojeni zakon je Uredba o povećanju udjela ekološki održivijeg sintetičkog goriva za avione koje emituje manje karbon dioksida od fosilnog kerozina.

Zakoni za smanjenje emisija stakleničkih gasova za najmanje 55 % do 2030. godine, sada su na snazi, a izuzetno sam zadovoljna što smo na putu da čak i premašimo tu ambiciju. Ovo je važan znak Evropi i našim globalnim partnerima da je zelena tranizicija moguća, da Evropa ispunjava svoja obećanja.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Lajen

S ova dva zakona EU sada ima obvezujuće klimatske ciljeve za sve ključne ekonosmke sektore.

Šta je u paketu?

Cijeli paket uključuje ciljeve smanjenja emisija u širokom rasponu sektora, ažurirani sistem trgovanja emisijama za ograničavanje emisija, određivanje cijene zagađenja i podsticanje ulaganja u zelenu tranziciju i socijalnu podršku za građane i mala poduzeća.

Paket uključuje i Mehanizam za prekogranično prilagođavanje karbona (CBAM) namijenjen rješavanju pitanja emisija stakleničkih gasova, koji su ugrađeni u robu koja se uvozi u carinsko područje EU, kako bi se spriječio rizik od izmještanja emisija ugljika i time smanjile globalne emisije ugljika.

Ovaj zakonodavni paket je ključni dio Evropskog zelenog plana. Sada se rad nastavlja na ostalim zakonskim prijedlozima i na provođenju tih zakona u zemljama članicama. Preostalo je još da se dogovori Direktivu o oporezivanju energije, koja je, takođe, sastavni dio paketa Spremni za 55 %.

Države članice moraće ove zakone iz paketa Spremni za 55 % ugraditi u svoje nacionalne energetske i klimatske planove i pružiti dokaze kako će na nacionalnoj nivou dostići propisane energetske i klimatske ciljeve.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *