Koliko je nafte ostalo na planeti i hoće li je ikada ponestati?

Možda nikada nećemo ostati bez nafte, iako se očekuje da će poznate rezerve trajati oko 50 godina, pokazuju trenutne procjene.

Kratak odgovor je da sama planeta nikada neće u potpunosti ostati bez nafte, jer je dio nafte na nepristupačnim mjestima kao što je Antarktik , a dio možda toliko duboko u Zemlji da ne možemo ni zaključiti koliko je ima, a kamoli doći do nje. 

Već je poznato gdje se nalazi veći dio svjetske nafte. To je u velikoj mjeri posljedica činjenice da tektonika ploča određuje gdje se nalaze naftna nalazišta. Okeanski baseni pružaju pogodne uslove za nakupljanje velikih količina biljnih i životinjskih ostataka. Pomijeranje Zemljine kore i potapanje ploča ispod drugih obezbjeđuje potreban pritisak i temperaturu za nastanak nafte.

Kao rezultat toga, vjerovatnoća da se u nekim regionima otkriju naftne rezerve je relativno velika, dok je u drugim veoma mala. S obzirom na to koliko je nafte već izvađeno, možemo približno procijeniti koliko je ostalo. Prema istraživanju kompanije Rystad Energy iz 2023. godine, u svijetu je još uvijek dostupno 1,6 biliona barela nafte.

Prema procjenama Američke geološkog zavoda objavljenim 2012. godine, još uvijek nisu otkrivena nalazišta sa ukupno 565 milijardi barela nafte. Međutim, nije poznato kada će ta nalazišta biti pronađena i eksploatisana.

Zalihe nafte (ne)će trajati 50 godina ?

Decenijama unazad, naučnici tvrde da će zalihe nafte trajati 50 godina. Ova cifra se ne mijenja, ali zašto je to tako? Razlog je to što se ona izračunava na osnovu poznatih rezervi. To znači da stručnjaci uzimaju poznatu količinu nafte i dijele je sa godišnjom potrošnjom. Pošto se povremeno otkrivaju nova nalazišta, vrijednost od 50 godina ostaje gotovo nepromijenjena.

Ali nema sumnje da u jednom trenutku više neće biti moguće brzo dopunjavati “poznate rezerve nafte” novim nalazištima. Svako otkriće najlakše dostupnih nalazišta smanjuje mogućnosti za novim otkrićima.

Istina je da primjena novih tehnologija proširuje potencijal za pronalaženjem nalazišta i unosi određene promjene, ali potražnja za naftom takođe postepeno raste. Na kraju, prema ovoj analizi, potražnja za naftom će premašiti ponudu iz nalazišta, i takozvano tečno zlato će početi da se smanjuje i nestaće za oko 50 godina.

Naravno, moguće je da se u budućnosti situacija promijeniti, odnosno da će potražnja za naftom prestati da raste. Trenutno svijet počinje da se odriče nafte kao glavnog izvora goriva za automobile.

Na primjer, prema Međunarodnoj agenciji za energiju, potrošnja nafte će dostići svoj maksimum do 2030. godine i nakon toga će početi da opada. Dakle, potpuno je moguće da nafta traje mnogo duže od 50 godina. Ali prije ili kasnije, čovječanstvo će ipak morati da se suoči sa njenim nedostatkom.

Izvor: LIveScience

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *