EU: Odluka o produženju upotrebe glifosata bez potrebne većine

Predlog Evropske komisije da se, za deset godina, produži dozvola za upotrebu glifosata, najčešće korištenog herbicida u svijetu, nije dobio potrebnu većinu država članica.

Stalni komitet za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje (SCOPAFF) izjašnjavao se o predlogu Komisije da se dozvola za upotrebu glifosata, koja ističe 15. decembra 2023. produži do 15. decembra 2033. godine.

Za odluku je bila potrebna kvalifikovana većina, to jest za nju je moralo glasati najmanje 55 posto država članica, odnosno njih 15, koje predstavljaju najmaje 65 posto ukupnog stanovništva EU-a.

Međutim, predlog nije prihvaćen, ali ni odbačen, pa je upućen na Komitet za žalbe, saopšteno je iz Evropske komisije.

Očekuje se da će taj komitet o predlogu Komisije raspravljati i glasati u prvoj polovini decembra. Odluka bi trebala biti donesena najkasnije 14. decembra 2023., jer sadašnja dozvola ističe 15. decembra.

U slučaju da ponovno ne bude kvalifikovane većine za prihvaćanje, ili za odbacivanje, Komisija može samostalno donijeti odluku.

Upotreba glifosata je vrlo kontroverzna. Međunarodna agencija za istraživanje raka smatra da je glifosat vjerojatno kancerogen za ljude s čime se ne slažu Evropska agencija za sigurnost hrane, Evropska agencija za hemikalije te nacionalna tijela država članica Evropske unije.

S druge strane, agrohemijska industrija se snažno zauzima za nastavak upotrebe glifosata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *