Stopiranjem gasovoda Istočna interkonekcija Srpska izgubila milijarde

Stopiranjem izgradnje gasovoda Istočna interkonekcija, za koji je prva koncesija dodijeljena prije dvadeset godina, Republika Srpska izgubila je milijarde KM.

Ovo je izjavio predsjednik Vlade Republika Srpske Radovan Višković.

Višković je na panelu “Razgovor sa premijerom” kojim je zvanično završen ovogodišnji Јahorina ekonomski forum, rekao da su partneri iz “Gasproma” na svakom sastanku prvo pitali da li je riješena gasna konekcija ispod Drine.

“Odgovor je uvijek da to još uvijek nismo sredili. Čini mi se da nećemo to ni realizovati dok epublika Srpska ne bude nezavisna”, naveo je Višković.

Višković je podsjetio da je Republika Srpska imala namjeru da gasifikuje teritoriju od ulaska u Republiku Srpsku do Banjaluke, pa i dalje, da se na toj trasi izgrade i gasne elektrane od 500 ili 600 megavata.

“Sada Amerikanci guraju južnu interkonekciju iz Hrvatske i sada smo jedan na jedan. Mi tražimo istočnu i njome uslovljavamo južnu. Predložio sam i da na mjestu zvanične konekcije na Šepku, gdje gas ulazi u BiH iz Srbije, stavimo još jednu ili zamijenimo postojećz cijev većeg promjera i gas pumpamo do Banjaluke”, rekao Višković.

U tom slučaju, dodaje Višković, gas koji bi nedostajao bio bi uziman iz Slavonskog Broda, gdje će ulaziti iz Hrvatske.

On je podsjetio i da je u toku gasifikacija Pala i Јahorine, tako da se polako povećava potrošnja gasa u Srpskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *