Njemačka izvela dvostruko više električnih automobila u odnosu na prošlu godinu

Njemačka je izvezla 520.000 električnih automobila u vrijednosti od 23,9 milijardi evra, u prvih osam mjeseci 2023. godine.

Obim izvoza ovih vozila povećan je više nego dvostruko 103,9%, u odnosu na isti period prošle godine, kada je izvezeno 255.000 vozila u vrijednosti od 12 milijardi evra. 

Najvažniji kupci njemačkih automobila, u prvih osam mjeseci 2023. godine, bili su Belgija, Holandija, Velika Britanija i SAD, navodi se u izvještaju Državnog zavoda za statistku Njemačke, Destatis.

Iako se udio električnih automobila u ukupnom njemačkom izvozu automobila povećava, automobili sa unutrašnjim sagorijevanjem i dalje su činili većinu njemačkog izvoza automobila u periodu od januara do avgusta 2023. godine. 

U ovom periodu izvezeno je 1,1 milion putničkih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u vrijednosti od 42 milijarde evra. Po obimu, to je za 9,7% više nego u istom periodu prošle godine. Najviše je izvezeno u SAD, Veliku Britaniju i Kinu.

Nasuprot tome, izvoz hibridnih vozila pao je za 15,5% u prvih osam mjeseci 2023. godine u odnosu na isti period 2022 godine.

Uvoz električnih automobila povećan za 66,6%

Povećan je i uvoz: sa 308.000 uvezenih električnih automobila za 9,8 milijardi evra, obim je bio 66,6% veći nego u istom periodu prethodne godine. Najvažniji dobavljači električnih automobila bili su Kina, Koreja i Francuska.

Uvoz putničkih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem je u istom periodu manje porastao. Najvažniji dobavljači za ovu vrstu pogona su Španija, Češka i Slovačka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *