EU energetski samoodrživa uz ulaganje dva biliona evra za obnovljive izvore energije

EU će morati da uloži oko dva biliona evra za obnovljive izvore energije, ako želi da se riješi zavisnosti od fosilnih goriva i da stvori energetski samoodrživ sektor – navode eksperti.


U izvještaju Potsdamskog instituta za istraživanje uticaja klime, čije zaključke prenose agencije, navedeno je da će kontinent trebati godišnja ulaganja od 140 milijardi evra do 2030. i 100 milijardi godišnje u deceniji nakon toga da bi se riješio fosilnih goriva.

Većina iznosa bila bi potrebna za ekspanziju vjetroelektrana na kopnu, solarni, a vodonikovi i geotermalni izvori bili bi dodatni stubovi strategije koja bi omogućila da se evropske potrebe za električnom energijom obezbijede isključivo iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Trebala bi još jedna decenija da se cijeli energetski sistem, uključujući grijanje koje trenutno pokreću nafta ili gas, prebaci na obnovljive izvore energije.

Ove brojke su visoke, ali se procjenjuje da su europske zemlje potrošile 792 milijarde evra u prošloj godini samo na status kvo sistema kako bi zaštitile potrošače od efekata energetske krize izazvane zapadnim sankcijama Rusiji i dobrovoljnim prekidom dotoka energenata.

Prošlog mjeseca evropski zakonodavci dali su konačno odobrenje pravno obavezujućim ciljevima za brže širenje obnovljive energije u ovom desetljeću.

Zakon podiže ciljeve EU za obnovljivu energiju, zahtijevajući da 42,5 odsto energije Unije bude obnovljivo do 2030, zamjenjujući prethodni cilj od 32 odsto. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *