45,5 miliona Evropske unije za BiH u okviru IPA III instrumenta

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog sporazuma o finansiranju Godišnjeg akcionog plana za Bosnu i Hercegovinu za 2022. godinu između Evropske unije (EU) i BIH.

Riječ je sporazumu vrijednom 45,5 miliona evra, koji će u cijelosti finansirati Evropska unija u skladu s odredbama ranije zaključenog  Okvirnog sporazuma između Evropske komisije i BiH o aranžmanima zа  implementaciju finansijske pomoći EU Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći IPA III za period 2021. – 2027. godine.

Godišnjim akcionim planom zа 2022. godinu EU pruža podršku korisnicima IPA III u BiH za implementaciju i unapređenje reformskih strategija u oblasti pravosuđa, javne uprave, javnih finansija, evropskih integracija, klimatskih promjena te zapošljavanja i socijalne zaštite.

Na ovaj način Evropska unija konkretno iskazuje opredijeljenost za napredovanje BiH na evropskom putu.

Period izvršenja ovog sporazuma je 12 godina, a period operativnog provođenja je šest godina od njegovog zaključivanja.

Ministarstvo finansija i trezora dostaviće Prijedlog sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen direktor Direkcije za evropske integracije Savjeta ministara BiH. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *