Hrvatska: EIB pomaže Zagrebu da poboljša energetsku efikasnost 50 javnih zgrada

Evropska investiciona banka (EIB) i Grad Zagreb postigli su sporazum o tehničkoj pomoć u poboljšanju energetske efikasnosti  i smanjenju emisije karbona u javnim zgradama u Zagrebu. 

Grant, u okviru zajedničke inicijative EIB-a i Evropske komisije, pomoći će gradskim vlastima da se pripreme za rekonstrukciju 50 javnih zgrada za energetsku efikasnost, uključujući postavljanje solarnih panela i punjača za električnih vozila.

Jednom renovirane, zgrade će emitovati 80% manje CO2  i ostvariti 70% uštede energije.

Hrvatski nacionalni energetski i klimatski plan za 2030. godinu, ima za cilj postizanje udjela obnovljive energije od 36,4% u bruto potrošnji energije do 2030. i cilja na značajna ulaganja u energetski sektor, uključujući hidroelektrane, vjetroelektrane, solarne elektrane i hidrogen . 

Ovaj projekat će dati značajan doprinos ovom cilju. Kada se realizuje, proizvešće više od 14,9 GWh obnovljive električne energije, eliminiše 8 700 tona ekvivalenta ugljen-dioksida i uštediće 29,8 GWh energije svake godine.  

“Početnih 2,7 miliona evra, od kojih 90% sufinansira EIB uz podršku Evropske komisije, biće iskorišteno za izradu projektne dokumentacije za energetsku rekonstrukciju 50 javnih zgrada u vlasništvu Grada Zagreba. Ukupna vrijednost investicionih projekata koji će biti pripremljeni je 85 miliona evra i obuhvatiće rekonstrukciju obdaništa, škola, domova za stara lica i drugih javnih zgrada i objekata energetski efikasnim instalacijama”, rekao jeTomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *