Srbija radi na povećanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata

Srbija radi na povećanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata i diversifikaciji izvora snabdevanja sirovom naftom, kako bi osigurala stabilno i sigurno snabdevanje domaćeg tržišta.

Ovo je izjavila ministarka energetike i rudarstva Srbije, Dubravka Đedović Handanović na otvaranju 15. naftnog foruma Energetske zajednice koji se održava u Beogradu

Đedović Handanović je navela da su obavezne rezerve naftnih derivata u prošloj godini povećane za 54 odsto u odnosu na 2021. godinu i da se radi na njihovom daljem povećanju kroz projekte koji su u toku.

U Smederevu se gradi šest novih rezervoara za skladištenje naftnih derivata koji će moći da skladište ukupno blizu 120.000 metara kubnih energenata, od čega se za 80.000 očekuje da budu u funkciji u prvoj polovini naredne godine. Takođe, među projektima koje planira „Transanfta” nalazi se izgradnja novih skladišnih kapaciteta

ministarka energetike i rudarstva Srbije, Dubravka Đedović Handanović
Naftovod Srbija-Mađarska omogućiće diversifikaciju snabdevanja

Sve dodatne količine nafte i naftnih derivata koje možemo da obezbedimo i skladištimo u Srbiji kao rezervu, znači dodatnu energetsku sigurnost za našu privredu i građana, a ujedno je važno i za ispunjavanje obaveza u pristupnim pregovorima sa EU, rekla je ministarka .

Ona je istakla da je Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine, predviđena izgradnja naftovoda Srbija-Mađarska koji će omogućiti diversifikaciju snabdevanja sirovom naftom.

Cilj nam je da izgradnjom ovog naftovoda dobijemo još jedan pravac snabdevanja ovim energentom, kao što ćemo uskoro imati kad je u pitanju prirodni gas, i veću sigurnost snabdevanja domaće rafinerije, a time i domaćeg tržišta, navela je ona.

Očuvanje predvidivih cena naftnih derivata, prema njenim rečima, važno je kako bismo smanjili inflatorne pritiske na građane i privredu i sačuvali konkurentnost ekonomije.

To će, kako je navela ministarka, biti cilj i u narednom periodu, na čemu će država raditi u saradnji sa NIS-om i drugim naftnim kompanijama.

Uz sve ove aktivnosti, nastavljamo da radimo na ključnim dugoročnim ciljevima koji se tiču povećanja energetske nezavisnosti, odnosno tranzicije ka čistim izvorima energije i smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva. Očekujemo da i naftne kompanije, pre svih NIS, investicijama doprinesu procesu dekarbonizacije i smanjenju emisija štetnih gasova, poručila je ministarka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *