Đokić: Mađari analiziraju dokumenta koja se odnose na VE Hrgud

Mađarska strana će dodatno analizirati sva dokumenta koja smo im do sada dostavili, a odnose se na vjetroelektranu VE Hrgud.

Ovo je izjavio rekao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić nakon sastanka sa mađarskim zvaničnicima u Budimpešti.

Mađari analiziraju studiju izvodivosti kao i sve parametre koji su važni za ocjenu ovog projekta kako bi bili dovoljno motivisani da uspostavimo partnerstvo između Srpske i Mađarske, odnosno ERS-a i mađarske kompanije MVM.

Đokić je rekao da je to jako važna činjenica s obzirom na to da je Srpska okončala aktivnost sa njemačkom KFV bankom, te je sada moguće govoriti o uspostavljanju novih odnosa na projektu izgradnje vjetroelektrane “Hrgud”, koji je od strateškog značaja za Srpsku i kompaniju Elektroprivreda Republike Srpske (ERS).

On je istakao da je tokom razgovora sa ministrom energetike i rudarstva Mađarske Sabom Lantošom, zamjenikom državnog sekretara za pitanja EU u Ministarstvu energetike Peterom Holicom i direktorom kompanije MVM, Gergelom Horvatom potvrđena mogućnost podizanja ukupne saradnje na mnogo viši nivo nego što je to do sada bilo.

Đokić je rekao da su razmotreni i drugi energetski projekti, poput solarne elektrane Trebinje i drugih solarnih projekata o kojima će mađarska strana dionijeti odluku nakon dodatnih konsultacija i analiza.

Mađari zainteresovani i za geološka istraživanja u RS

“Izražen je i interes za saradnju u oblasti rudarstva, posebno u dijelu geoloških istraživanja na području Srpske i rezultata koje do sada imamo. Mađarska u tom smislu želi da razvija saradnju sa Republikom Srpskom, kao i sa drugim državama regiona i to je ohrabrujuća činjenica”, poručio je Đokić.

On je istakao da treba imati u vidu da je Mađarska pokazala krajnje objektivan pristup prema politici i položaju Republike Srpske u međunarodnim odnosima i razumije potpuno situaciju u BiH, te u tom smislu smatra da Srpska može da bude kredibilan partner.

“U tom smislu smo danas konstatovali koliko je važno već ranije partnerstvo između Republike Srpske i Mađarske na najvišem nivou koga karakterišu susreti između predsjednika mađarske Vlade Viktora Orbana i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika”, rekao je Đokić.

On je ukazao da se na bazi tako izgrađenog odnosa sada otvaraju mogućnosti za dalje unapređenje bilateralne saradnje Mađarske i Republike Srpske.

Veoma sam zadovoljan današnjim razgovorima i nastavićemo saradnju. Do narednog susreta pripremićemo Memorandum o saradnji i razumijevanju po pitanju projekata za koje su zainteresovane Mađarska i Srpska, a koji bi trebalo da bude potpisan najkasnije početkom septembra.

Petar Đokić

On je dodao da će nakon toga Srpska i Mađarska ući u novu fazu operativnih aktivnosti na zajedničkim projektima. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *