Miščević: Iskopavanje litijuma nije uslov Evropske unije za Srbiju

Iskopavanje litijuma nije uslov Evropske unije za Srbiju, ali jeste potencijal i mogućnost koju Evropa vidi ne samo za Srbiju, već za čitav region.

Ovo je izjavila ministarka za evropske integracije Srbije, Tanja Mišćević

Mišćević je u izjavi novinarima podsetila na dokument Evropske komisije, kada je predlagala Plan rasta, u kome je kao jednu od oblasti ubrzane integracije stavila i kritične sirovine.

Pored tema kojima smo se bavili – jedinstveni prostor plaćanja ili zelene trake, odnosno ubrzane carinske procedure, oblasti koje su navedene u dokumentu, objavljenom kada i izveštaj o napretku za ceo region, jesu i kritične sirovine, kazala je Miščević.

Prema njenim rečima, ceo region može da pomogne lance snabdevanja u Evropi u proizvodnji električnih vozila.

Nije uslov, ali potencijal i mogućnost koji Evropa vidi za čitav region, ponovila je ona.

Ambasadorka Belgije u Srbiji Keti Bugenhout rekla je da je eksploatacija litijuma u Srbiji isključivo pitanje za Vladu Srbije, ni za koga drugog, ali ono što je validno za sve zemlje na svetu jeste da se zarad očuvanja životne sredine mora menjati način saobraćaja.

Samo jedno od rešenja, ne jedino, jeste prelazak na električna vozila, a za to su nam potrebne baterije koje koriste litijum. To je jedino što mogu reći, rekla je ona.

Ambasador Mađarske Jozef Mađar je, odgovorajući na pitanje da li iskopavanje litijuma postaje deo evropskih integracija, rekao da se vode razgovori.

Mi podržavamo zeleni dogovor, ali na način da se poštuju uslovi koji su potrebni da industrija koja se bazira na električnim vozilima ili baterijama za njih poveže i Srbija moze puno toga učiniti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *