“Banja Luka energetski forum – uštedimo energiju” – počinje 7. septembra

„Banja Luka energetski forum – uštedimo energiju“ biće održan 7. septembra, u organizaciji Unije poslodavaca Republike Srpske.

Kako navode organizatori, cilj foruma je pružanje  informacije domaćim kompanijama o mogućnostima uštede energije i predstavljanje najnovijih tehnička rješenja iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Na Forumu će biti predstavljeni uspješno realizovani projekti uštede energije u kompanijama, kao  i mogućnosti finansiranja poboljšanja energetske efikasnosti.

300 učesnika i 30 izlagača

Događaj će okupiti 30 izlagača,  300 učesnika, uključujući regionalne proizvođače iz oblasti energetske efikasnosti, potencijalne korisnike – kompanije, predstavnike Vlade Republike Srpske, predstavnike bankarskog sektora i međunarodnih organizacija.

Izlagači iz Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije će svoje proizvode i usluge predstaviti u prezentacijskom dijelu događaja, kao i na štandovima.

Događaj je koncipiran kao sajam na otvorenom uz uvodno izlaganje i panel o poziciji poslovne zajednice u odnosu na cjenovne politike električne energije i energetsku efikasnost uopšte.

Energetska efikasnost, projekti solarne energije, geološka istraživanja – neke od tema

Na forumu će, između ostalog, biti riječi o energetskoj efikasnosti i uštedi energije kroz unapređenje izolacije objekata, izboru energetski efikasnih sistema grijanje, hlađenja, ventilacije, uštedi električne energije korištenjem LED rasvjete.

Na panelu pod nazivom Solari – tehnička rješenja i regulative” biće prezentovani realizovani projekati solarnih elektrana u region, a biće raspravljano o tehničkim rješenjima i izazovima sa kojima su se suočavali projektanti i izvođači, načinu finansiranja projekta, isporukom i montažom solarnih panela.

Biće govora i o finansijskim efektima implemetacije solarnih elektrana u kompanijama, visini ulaganja u solarne panele i periodu povrata investicije, preciznom mjerenje utrošene i isporučene energije u realnom vremenu, što je od naročite važnosti za kupce-proizvođače električne energije, prozjumere.

Jedan od panela biće posvećen geološkim istraživanja obojenih i plemenitih metala na području BiH.

Forum se održava uz podršku Ministarstva privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *