Izgradnja postrojenja za separaciju uslov opstanka RiTE Gacko

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je da bi Rudnik i termoelektrana (RiTE) “Gacko” mogli biti zatvoreni, ukoliko ne bude izgrađeno postrojenje za separaciju, ali vjeruje da će ipak biti pušteno u funkciju.


Odgovarajući na pitanje novinara o ugovoru za separaciju uglja u RiTE “Gacko”, Petrović je rekao da je to urađeno da se ne bi došlo u fazu iz aprila kada je proizvodnja stajala sedam dana zbog vlažnog uglja koji nije mogao da gori.

“Imamo problem sa iskopom uglja. Morali smo pristupiti hitnoj nabavci, koja je dozvoljena Zakonom o javnim nabavkama, pogotovo ako se ugrozi stabilnost i nezavisnost energetskog sitema Republike Srpske. Ne samo da bismo ugrozili energetsku stabilnost, nego i finansijsku jer bismo ostali bez jakog proizvođača”, rekao je Petrović.

Petrović vjeruje da će postrojenje biti instalirano i pušteno u funkciju za dobrobit ekologije, niske cijene električne energije i stabilnost poslovanja.

“Došli smo u fazu da termoelektrana ni sa mazutom nije mogla da radi. Korak Vlade Republike Srpske, `Elektroprivrede` i RiTE Gacko jeste instalacija takvog postrojenja”, rekao je Petrović novinarima u Banjaluci, gdje učestvuje na “Banjalučkom energetskom forumu”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *