Delegacija opštine Banovići na godišnjem sastanku Inicijativa za regije uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini

Delegacija opštine Banovići učestvovala je na dvodnevnom godišnjem sastanku Inicijativa za regije uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini koji se održava u Briselu.

Sastanak je okupio razne grupe učesnika, uključujući javne vlasti, međunarodne organizacije, predstavnike energetske industrije i civilnog društva, a razgovara se o sadašnjem statusu, preprekama i potencijalnim načinima za postizanje pravedne tranzicije na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini.

Opština Banovići jedna je od tri lokalne zajednice u Tuzlanskom kantonu (Banovići, Lukavac i Živinice) koje su uključene u proces „Pravedna tranzicija za regije uglja“.

Na tom putu već su poduzete konkretne mjere, pokrenuti su određeni projekti koji imaju diretnu i indirektnu vezu sa navedenim procesom i donijeto je niz strateških dokumenata. Također, od strane Svjetske banke odabrana je za pilot projekat, saopšteno je opštine Banovići.

Inicijativa za regije uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini stvorena je s ciljem pomoći zemljama i regijama koje koriste ugalj u tranziciji prema klimatski neutralnoj ekonomiji, istovremeno osiguravajući pravednost te tranzicije. Inicijativu predvodi Evropska komisija, u saradnji sa šest međunarodnih partnera:  Svjetskom bankom, Sekretarijatom Energetske zajednice, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Evropskom investicionom bankom (EIB), poljskim Nacionalnim fondom za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama (NFOSiGW) i Evropskim koledžom iz Natolina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *