Produžena odluka o smanjenju carinskih stopa na uvoz novih električnih i hibridnih automobila u BiH

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donio je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa na uvoz novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2024. godine. Time je praktično produžen period važenja ranije odluke donesene u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi BiH.

Donošenjem nove odluke do kraja 2024. godine ukinute su carine na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjene carinske stope s 15 % na 5 % za uvoz hibridnih automobila, čime se osiguravaju preduvjeti za masovniji uvoz ovih vozila u BiH i rast prihoda zbog povećanog broja uvezenih vozila.

Ova mjera je konkretna finansijska podrška građanima te javnom i privatnom sektoru za kupovinu i uvoz ove vrste automobila, smanjenju zagađenja zraka, bolje zaštite okoliša uz podizanje sigurnosti u prometu te otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa i rast ulaganja u električne punionice. Na ovaj način želi se doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stupova Zelene agende za Zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promjena.

Radi se o uvozu u BiH novoproizvedenih automobila koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Prema podacima Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, u BiH je do oktobra 2023. godine uvezeno 209 električnih vozila, što predstavlja porast za više od 300% u odnosu na prethodnu godinu kada je bilo njih 69. Hibrida je zaključno s krajem oktobra 2023. godine uvezeno 826, a plug-in hibrida 58, dok je u ovom periodu ukupno 936 ovih vozila prvi put registrirano u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *