SAD: pad interesa za kupovinu električnih vozila

Prema najnovijim ispitivanjima, u Sjedinjenim Američkim Državama zabilježen je pad interesa za kupovinu električnih vozila, a glavni razlog je nedostatak mjesta za punjenje.

Procenat kupaca automobila koji tvrde da će “vrlo vjerovatno” uzeti u obzir električno vozilo (EV) za svoju sljedeću kupovinu ili zakup – opao je na 24,4%  na kraju februara 2024. godine.

To je četvrti uzastopni mjesečni pad prema podacima studije J.D. Power o iskustvima posjedovanja električnih vozila.

U istom periodu, procenat kupaca koji kažu da je “malo vjerovatno” da će razmotriti kupovinu električnih vozila popeo se na 22,2%.

Ovo je četvrti uzastopni mjesečni pad u razmatranju kupovine električnih vozila i najniži zabilježeni nivo otkako je JD Power počeo pratiti trend u junu 2022. godine.

Glavni razlog zadrške prema električnim vozilim, koji navodi 52% potrošača, je nedostatak mjesta za punjenje. Prema studiji, zadovoljstvo dostupnošću javnih punjača, među vlasnicima električnih automobila, koji nemaju Tesla EV, je 32 boda (na skali od 1.000 bodova) – manje nego prije godinu dana.

Tesla je jedini proizvođač električnih vozila koji je omogućio konstantno pozitivno iskustvo javnog punjenja putem svoje mreže za punjenje. Uskoro će električna vozila više od deset različitih proizvođača biti kompatibilna sa Teslinim standardom punjenja u Sjevernoj Americi (NACS).

Ostali razlozi vezane za punjenje, kao što su vrijeme potrebno za punjenje (45%), ograničena udaljenost vožnje po punjenju (43%), nemogućnost punjenja kod kuće ili na poslu (37%) i problemi nestanka struje/mreže (33%) među glavnim su razlozima odbacivanja električnih vozila.

Iskustvo kupaca EV sa javnom mrežom za punjenje i rašireni medijski izvještaji o vlasnicima električnih vozila. koji nastoje da napune svoja vozila u teškim zimskim uslovima, pogoršavaju ove zabrinutosti. Među vlasnicima električnih vozila na masovnom tržištu, zadovoljstvo dostupnošću javnih punjača opala je za 32 poena tokom prošle godine.

Cijena je, takođe, jedan od razloga koji odbija kupce elekričnih vozila.

Izvor: Green Car Congress

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *