Bileća će biti opština sa najviše solarnih elektrana u Republici Srpskoj

Skupština opštine Bileća usvojila je odluke o izradi regulacionih planova za četiri solarne elektrane, a očekuje se da će Bileća postati opština sa najviše solarnih elektrana u Srpskoj.

Usvojene su odluke o izradi regulacionih planova za vjetroelektranu “Planik” i solarne elektrane “Planik”, “Bileća 1”, “Trnovica-Vrbica” i “Zlatište-Vlahinja”.

Očekuje novi priliv u lokalni budžet od oko dva miliona KM godišnje.

Vlada Republike Srpske, kako je istaknuto, dala je koncesije za izgradnju četiri velike solarne elektrane na području Bileće, a u proceduri je dobijanje koncesije za izgradnju još dvije velike solarne elektrane, dok su za više od 100 malih izdate građevinske dozvole.

Solarna elektrana “Bileća jedan” treba da bude instalisane snage 270 megavata, “Planik” instalisane snage 96 megavata i istoimena vjetroelektrana snage 39,6 megavata, dok je fotonaponska elektrana “Trnovica-Vrbica” snage 40 megavata, a “Zlatište-Vlahinja” 10 megavata.

Za izgradnju i korištenje solarne elektrane “Planik” i vjetroelektrane “Panik” u Bileći, krajem prošle godine su u Banjaluci potpisani ugovori o koncesiji, a procijenjena vrijednost tih investicija je više od 230 miliona KM.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srpske saopšteno je da će koncesionar nakon izgradnje za svako postrojenje u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu od 0,0055 KM po kilovat-času struje, od čega će 95 % sredstava biti usmjereno u budžet opštine Bileća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *