Troškovi poboljšanja energetske efikasnosti problem za domaćinstva u Njemačkoj

Brojna domaćinstva u Njemačkoj ne žele ili ne mogu da ulože sredstva za poboljšanje energetske efikasnosti svojih domova. Njemačka Bundesbanka je upozorila da to može uticati na značajan pad vrijednosti imovine, sa negativnim efektima na širu ekonomiju.

Istovremeno, Deutsche Bank je ocijenila da samo mali dio klijenata trenutno ispunjava uslove za zelene kredite.

Deutsche Bank, koja ima portfolio stambenih nekretnina od oko 175 milijardi evra, procjenjuje da će individualnoj kući možda trebati više od 100.000 evra vrijedno renoviranje, kako bi bila u skladu s najvišim nivoom energetske efikasnosti u Evropskoj uniji. To je ukupno 80 milijardi evra za klijente banke, koji imaju stambene kredite.

Takvi troškovi , uz redovno plaćanja hipoteke učinili bi servisiranje duga manje pristupačnim za vlasnike kuća.

  • U Njemačkoj će više od 60% domova morati proći kroz tzv. zeleno renoviranje tokom sljedeće decenije kako bi se ispunili strožiji energetski zahtjevi EU 

Slična situacija je širom Evrope gdje “nema dovoljno novca” da se stambeni fond uskladi sa ciljanim ekološkim standardima bloka, rekao je Carsten Brzeski, glavni ekonomista ING Njemačka. “Ne možete natjerati vlasnike kuća da rade renoviranje.”

Zbog toga je Bundesbank, najveća njemačka banka, postigla dogovor sa Evropskom investicionom bankom (EIB), koji će joj omogućiti da plasira 600 miliona evra povoljnih kredita za pojedince koji žele da grade energetski efikasne kuće ili da svoje domove učine energetski efikasnijim.

„Klimatski prihvatljivo stanovanje je glavni prioritet za ljude jer im pomaže da smanje troškove energije i poboljšava njihov komfor i dobrobit“, rekla je potpredsjednica EIB-a Nicola Beer, koja je odgovorna za operacije u Njemačkoj. “Naša saradnja sa Deutsche Bank omogućiće hiljadama domaćinstava u Njemačkoj da izgrade „zelene“ kuće ili poboljšaju klimatski otisak postojećih kuća.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *