Njemačka razvojna banka KfW nastavlja sa finansiranjem izgradnje toplana u Srbiji

Dogovorena nova faza projekta kojim se podstiče korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) u sistemima daljinskog grijanja, vrijedna 30 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je sa delegacijom Nemačke razvojne banke (KfW), koju je predvodio regionalni direktor za Jugoistočnu Evropu i Tursku Klaus Miler, o realizaciji  tekućih projekata i novim projektima kojima će ova finansijska institucija podržati Srbiju u procesu energetske tranzicije.

Na sastanku je razmatran napredak u realizaciji najvažnijih zajedničkih projekata, uključujući izgradnju Transbalkanskog koridora, projekat energetske sanacije VMA, kao i rehabilitaciju sistema daljinskog grijanja u sedam gradova i opština.

U okviru ovog projekta, ukupne vrednosti 32 miliona evra, otpočeli su radovi na rehabilitaciji toplovoda u Nišu i Leskovcu, a očekuje se da uskoro počnu radovi i u Boru, Jagodini, Negotinu i Senti, dok su za beogradsku toplanu Cerak u toku tenderske procedure.

Đedović je ukazala na to da je dogovorena i nova faza projekta kojim se podstiče korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) u sistemima daljinskog grejanja, vrijedna 30 miliona evra.

Gradnja toplana na biomasu u gradovima i opštinama Srbije

Nakon Priboja, Malog Zvornika, Novog Pazara, koji su već dobili nove toplane, kao i Majdanpeka, gde radovi počinju u julu, nastaviće se gradnja toplana na biomasu i u drugim gradovima i opštinama, čiji će građani dobiti sigurnije i kvalitetnije snabdevanje toplotnom energijom, uz veću zaštitu životne sredine, ukazala je Đedović.

Ministarka je dodala da su pregovori za finansiranje novog projekta u završnoj fazi i dodala da očekuje da sredstva budu odobrena u julu, a da ugovor bude potpisan na jesen.

Do sada su interesovanje za novi program pokazali Prijepolje, Nova Varoš, Bajina Bašta, Ruma i Knjaževac, kao i Novi Pazar za nastavak finansiranja, a do finalizacije ugovora znaće se koje će opštine sigurno učestvovati, istakla je ministarka.

Sagovornici su razmatrali i mogućnosti za saradnju i na novim projektima uključujući, između ostalog, projekte u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), ulaganja u prenosnu mrežu, kao i tehničku pomoć za razvoj regulatornog okvira za korišćenje vodonika kao novog energenta, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *