2023. godina bila je najtoplija ikada

Protekla 2023. godina bila je najtoplija ikada izmjerena kako na globalnom, tako i na regionalnom i lokalnom nivou, objavio je Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske.

Na globalnom nivou bilo je pet najtoplijih mjeseci zaredom – jun, jul, avgust, septembar i oktobar, koji su bili najtopliji ikada izmjereni.

– Na našem prostoru ovu godinu su obilježile poplave u januaru i maju, velika količina padavina u jednom danu, nestabilno vrijeme i superćelijske oluje, česti olujni vjetrovi i brojni temperaturni rekordi, a u pojedinim dijelovima zemlje je čak zabilježena suša –  navedno je u saopštenju.

I u Banjaluci je prošla godina bila najtoplija od kada se vrše mjerenja, iako ljeto u ovom gradu nije bilo ni blizu najtoplijeg, najtoplijoj godini doprinijeli su veoma topli zimski i jesenji mjeseci.

Deset najtoplijih godina u Banjaluci/ Izvor: RHMZ RS

Јanuar je bio znatno topliji od prosjeka, septembar drugi najtopliji septembar od kada se vrše mjerenja, a oktobar i decembar najtopliji od kad se vrše mjerenja.

Prošla godina je u odnosu na prosjek 1991-2020. godina bila toplija za 1,7 stepeni Celzijusovih, a od prosjeka 1961-1990 koji se koristi kao referentni period za praćenje klimatskih promjena za više od tri stepena Celzijusova.

Svaki 30-godišnji period je sve topliji, a svih 10 najtoplijih godina do sada su one poslije 2000. godine.

Jedna od karakteristika godina poslij 2010. je i izuzetno neravnomjeran raspored padavina tokom godina i mjeseca. Višegodišnji prosjeci se ostvaruju, ali količina padavina koja treba da padne tokom čitavog meseca padne u toku jednog dana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *