Prvi let helikoptera na održivo avionsko gorivo u Kini

Helikopter Airbus H125 završio je, kako se tvrdi, prvi helikopterski let u Kini, koristeći održivo avionsko gorivo (SAF – Sustainable aviation fuel)

Demonstracija letenja helikopterom, koji pripada kineskoj državnoj kompaniji za proizvodnju energije State Grid Space Technology (SGST) održana je na aerodromu Hefei Shiwan, a helikopter je kao gorivo koristio hibridni omjer sa 40% SAF-a, koji je obezbjedila China National Aviation Fuel (CNAF).

Prema Du Guiheu, predsjedavajućem SGST-a, let predstavlja “proboj za kinesku vazduhoplovnu industriju u smanjenju emisije karbona” i “stimulisaće promociju održivog avionskog goriva i njegovu primjenu” u budućnosti.

Prekretnica je uslijedila samo nekoliko sedmica nakon što su Airbus i CNAF potpisali memorandum o razumijevanju o “intenziviranje kinesko-evropske saradnje na proizvodnji, konkurentskoj primjeni i formulaciji zajedničkih standarda za SAF”, tokom posjete francuske delagacije Kini. Airbus je saopštio da će sporazum pomoći u “optimizaciji lanca snabdijevanja SAF-a tako što će diverzifikovati izvore i povećati proizvodnju SAF-a, kako bi se ostvario cilj korištenja 10% SAF-a do 2030. godine”.

SAF je alternativno avionsko gorivo napravljeno od različitih sirovina  – u rasponu od korišćenih masti, ulja za kuhanje, do komunalnog i šumskog otpada, za koje se pokazalo da, u poređenju sa fosilnim mlaznim gorivom, nudi smanjenje CO2  do 80%.

Airbus izvještava da su svi njegovi helikopteri trenutno sposobni za let sa mješavinom do 50% SAF-a, pomiješanog s kerozinom. Cilj je da svi oni rade sa 100% SAF-om do 2030. godine.

SAF je trenutno najperspektivniji izlaz avio industrije za dekarbonizaciju vazdušnog saobraćaja; međutim, sada čini manje od 0,1% raspoloživog avio goriva i dva do osam puta je skuplje od konvencionalnog fosilnog mlaznog goriva, prema podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni transport.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *