Ziđin Koper: novi ekološki pogon elektrolitičke rafinacije u Boru

Kompanija Srbija Ziđin Koper objavila je da je njen novi pogon elektrolitičke rafinacije ekološki, jer nema otpadnih voda, ne zagađuje svojim radom okolinu i nema emisiju otpadnih, kiselih gasova, a istovremeno se u modernizovanoj i potpuno automatizovanoj Elektrolizi u Boru, dobija se katodni bakar vrhunskog kvaliteta.

“Modernizacijom i robotizacijom procesa poboljšan je kvalitet katodnog bakra, a automatizacija je kompaniji i ogranku Topionice i rafinacije (TIR) donela i manju potrošnju električne energije. Ranije stara energana trošila brdo uglja za grejanje procesa u elektrolitičkoj rafinaciji, a sada je već u oktobru zabeležena 84 odsto manja potrošnja toplotne energije”, kazao je rukovodilac Elektrolize Ljubiša Stamenković, navedeno je u saopštenju.

Maksimalna iskorišćenost struje, minimalna potrošnja vode – efikasnost procesa veća

“U prvom mesecu probnog rada dostigli smo iskorišćenje struje 98 odsto, što je rezultat koji imaju najbolje elektrolize u svetu. Cilj nam je da u narednom periodu makar za nijansu preskočimo tu svetsku kritičnu granicu. Za sada podaci o potrošnji električne energije pokazuju trend pada po jedinici proizvoda, a kako proizvodnja bude rasla, potrošnja će biti još manja”, rekao je Stamenković.

Takođe, dodao je, potrošnja vode je 80 odsto manja nego ona koja se ranije u proseku beležila na godišnjem nivou.

“Nova Elektroliza nema otpadnih voda, a ranije smo dnevno imali 200 do 250 kubika, sa visokim sadržajem sumporne kiseline. Sada toga više nema, jer imamo sisteme koji vodu prerađuju i vraćaju je u proces. Faktički, vodu sada trošimo samo za nadoknadu one koja ispari u ćelijama, pošto se proces odvija na 60 stepeni. I ta potrošnja je dosta smanjena, jer smo ćelije prekrili i tako dobili uštedu i u toplotnoj energiji”, naveo je Stamenković.

Ukazao je i da u Ziđin Koperu sada radi i postrojenje za tretman gasova iz procesa odbakrivanja.

“Postoje dve linije tzv. skrubera, odnosno sistema za prečišćavanje otpadnih kiselih gasova. Gasovi se tu neutrališu i peru, a sve ono što nije pogodno za vraćanje u proces odlazi u novo postrojenje za tretman otpadnih voda”, istakao je rukovodilac Elektrolize.

Kao je dodao, istovremeno se u modernizovanoj i potpuno automatizovanoj Elektrolizi u Boru, dobija se katodni bakar vrhunskog kvaliteta, jer “zaposleni sada barataju svim potrebnim informacijama za kvalitetno vođenje procesa”.

“Ako se porede katodne ploče iz starog i novog pogona, poboljšanja su vidljiva golim okom i to počev od fizičkih karakteristika. Sada je svaka katoda ploča idealna i sav bakar iz komercijalne proizvodnje prodaje se po tarifi za A kvalitet, koja podrazumeva i bonus na berzansku cenu”, kazao je Stamenković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *