Zemlje EU sa jakom autoindustrijom protiv strožih ekoloških standarda

Osam zemalja sa snažnom automobilskim industrijom protiv su strožih ekoloških standarda, uz obrazloženje da su proizvođači automobila već sada pod velikim pritiskom, jer se moraju prilagoditi odredbi o zabrani prodaje novih vozila s motorima na unutrašnje sagorijevanje od 2035. godine. 

Savjet  EU za konkurentnost usvojio je zajedničko stajalište o novim pravilima za smanjenje emisija iz motornih vozila pod nazivom Euro 7,  koje prvi put uključuju ispuštanje opasnih krutih čestica i mikroplastike, koje nastaju prilikom upotrebe kočnica i guma.

Nova pravila odnose se na emisije zagađujućih materija iz vozila iz automobila, kamiona i kombija i prvi put uključuju ispuštanje opasnih krutih čestica i mikroplastike, koje nastaju prilikom upotrebe kočnica i guma, što znači da će vrijediti i za električne automobile i vozila na hidrogen. 

Usvojena je zajednička poziciju država članica na osnovu  koje će rotirajuće predsjedništvo pregovarati s Evropskim parlamentom o konačnom prijedlogu zakona. 

Usvojeno stajalište prilično je razvodnjeno u odnosu na prijedlog Komisije. 

Euro 7 postavlja ograničenja za emisije poput čestice iz kočnica i guma, propisuje minimalne zahtjeve za trajnost baterije u električnim automobilima i nameće strože zahtjeve za životni vijek vozila. Uredba takođe predviđa korištenje naprednih tehnologija i alata za praćenje emisija. 

Savjet je u svom stajalištu zadržao postojeće granične vrijednosti emisija iz Euro 6 za laka vozila, dok za teška vozila predlaže niže granične vrijednosti emisija.

Euro 7 takođe sadrži posebnu odredbu o gradskim autobusima kako bi se osigurala usklađenost s novopredloženim ciljem nulte emisije za ta vozila do 2030. godine. 

Zemlje sa jakom autoindustrijom protive se strožim pravilima

Komisija je predložila stroža ograničenja za emisije karbon monoksida i nitrogen oksida iz kočnica i guma.

Međutim, osam zemalja sa snažnom automobilskim industrijom protive se strožim pravilima, uz obrazloženje da su proizvođači automobila već sada pod velikim pritiskom jer se moraju prilagoditi odredbi o zabrani prodaje novih vozila s motorima na unutrašnje sagorijevanje od 2035. godine. 

Proizvođači automobila tvrde da je Euro 7, koji bi trebao na snagu stupiti 2025. godine, preskup, a da su ekološki dobici zanemarivi, da će im otežati prelaz na električna vozila i prisiliti ih da ulažu u motore s unutrašnjim sagorijevanjem koji nemaju budućnost. 

U saopštenju Savjeta ističe se da je usvojenim stajalištem postignuta ravnoteža ”između strogih zahtjeva za emisije iz vozila i dodatnih ulaganja u industriju, u trenutku kada evropski proizvođači automobila prolaze kroz transformaciju prema proizvodnji automobila sa nultom emisijom”. 

Pregovori o konačnom tekstu uredbe počeće kada Evropski parlament usaglasi svoju poziciju o prijedlogu Komisije. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *