OIE u Hrvatskoj dostižu 70 % godišnje proizvodnje energije – Hrvatska među top 5 zemalja EU

Obnovljiva energija u Hrvatskoj ove godine trebalo bi da dostigne 70 % godišnje proizvodnje električne energije, što bi Hrvatsku svrstalo u top 5 zemalja Evropske unije.

Ukupna proizvodnja obnovljivih izbora energije OIE, u prvih osam mjeseci, iznosila je 7.624 GWh

Hrvatska je 1. avgusta imala 353 MW instalisanih solarnih elektrana. Zbog ulaska u pogon novih proizvodnih kapaciteta u avgustu zabilježen je veliki rast proizvodnje solarnih elektrana.

Ako se rast solarnih kapaciteta nastavi ovim tempom, do kraja godine Hrvatska može dostići gotovo 500 MW solara, što će značajno pridonijeti uravnoteženom elektroenergetskom bilansu i  manjem uvozu, navodi se u Izvještaju OIE Hrvatska.

U avgustu su i vjetroelektrane ostvarile dobru proizvodnju, koja je iznosila 186.958 MWh, a faktor korištenja snage bio je 23,0% što je više od višegodišnjeg prosjeka za ovaj mjesec.

Prosječna proizvodnja vjetroelektrana u avgustu je iznosila 251,3 MWh/h, maksimalna proizvodnja po satu iznosila je 774 MWh/h, a maksimalni faktor korištenja snage 70,9%.

Izvor: OIE Hrvatska

Električna energija koju su proizveli OIE pokrivala je na satnom nivou i do 50% potrošnje u avgustu, a bilo je i razdoblja kad je pokrivala samo 3,2% potrošnje.

U prvih osam mjeseci ove godine Hrvatska je bila izvoznik električne energije, dok je prošle godine bila prinuđena da je uvozi.

U prvih osam mjeseci ove godine Hrvatska je prodala 926 GWh električne energije, dok je u istom razdoblju prošle godine kupili 1.580 GWh.

To čini razliku od 2.506 GWh koja je, uz tržišne cijene električne energije, energetskim kompanijama sigurno donijela odlične ekonomske rezultate, navode u OIE Hrvatska.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *