Folksvagen poziva na odlaganje primjene novih Euro 7 standarda

Njemački proizvođač automobila Folksvagen apelovao je da se primjena novih EU standarda o emisiji izduvnih gasova odloži za jesen 2026. godine, nešto više od godinu dana kasnije od planiranog, s ciljem da svi novi automobili ispune standarde do jeseni 2027. godine.

Folksvagen bi mogao da ispuni ovaj rok pod uslovom da zakon stupi na snagu sredinom 2024. godine i tako da proizvođačima automobila period od dvije godine da počnu sa primjenom planiranih standarda i tri godine da pokriju sve modele svoje nove flote, navodi se dokumentu.

Zemlje Evropske unije i zakonodavci će ove godine pregovarati o prijedlozima “Euro 7” , koji podrazumijevaju strože granicame za emisije iz automobile, kamione i autobusa.

Evropski proizvođači automobila bore se protiv predloženih propisa o emisiji izduvnih gasova, za koje tvrde da su preskupi i nemogući za implementaciju brzinom koju očekuje Evropska komisija.

Izvršni direktor italijanskog proizvođača kamiona i autobusa Iveco osudio je kao “običnu glupost” Euro 7 standarde, koji pooštravaju ograničenja emisije iz vozila, uključujući nitrogen okside i karbon monoksid, u Evropskoj uniji od 2025. godine.

Ipak, Komisija tvrdi da su mjere potrebne što je prije moguće, kako bi se smanjile štetne emisije, dok su automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem još uvijek na putevima.

Očekuje se da će nove norme, koje trebaju da budu implementirane od jula 2025. godine, dovesti do zaustavljanja proizvodnje brojnih modela širom Evrope, naveo je Folksvagen. Ostali aspekti uredbe, poput ograničenja sitnih čestice od kočenja i trošenja guma, trebalo bi da budu odloženi, navode u Folksvagenu, ne navodeći rokove.

Izvor: Euractiv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *