Zatvaranje rudnika i termoelektrana u BiH do 2030. godine – nije realno

Zatvaranje rudnika i termoelektrana u BiH, do 2030. godine, nije realno, a intenzivnija dekarbonizacija energetskog sektora očekuje se nakon toga. Ovo je izjavila Sanja Kapetina iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Energetska tranzicija i dekarbonizacija su nazaustavljiv su proces u BiH, koji zahtijeva velike investicije da bi BiH do 2050. godine postala karbonski neutralna, ocijenila je Kapetina.

“Potrebna je pravedna tranzicija energetskog sektora, jer se 60 % struje u BiH proizvodi iz termoelektrana”, rekla je Kapetina na panelu o dekarbonizaciji na samitu energetike “SET Trebinje 2023”.

Ona je napomenula da su za dekarbonizaciju potrebne investicije, prije svega, u obnovljive izvore energije, unapređenje energetske efikasnosti, kao i u razvoj prenosne i distributivne mreže i u nove tehnologije.

Podrška UNDP-a u

Rezidentni predstavnik UNDP-a Steliana Nedera istakla je da u BiH pomažu u sprovođenju pravedne tranzicije za sve, naročio u tri privredne grane i za 20 preduzeća sa kojima sarađuju, što je važno da bi se industrija dekarbonizovala i postala “zelenija”, navodeći da pomažu i na podizanju svijesti javnosti o značaju te teme. Ona je navela da ta organizacija sarađuje sa 120 zemalja u oblasti energetske tranzicije jer je veća energetska efikasnost i primjena obnovljivih izvora energije važna za sve kompanije, posebno one koje izvoze na tržište EU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *