Zašto su zemlje OPEC-a nezadovoljne stavovima Međunarodne agencije za energiju (IEA) ?

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je prošle sedmice upozorila Međunarodnu agenciju za energiju (IEA) da bi trebala biti “veoma oprezna” u obeshrabrivanju ulaganja u naftni sektor.

Ovo upozorenje dolazi nakon prošlomjesečnog izvještaja od nedovoljnimm ulaganjima u naftu i gas, dok je potražnja za fosilnim gorivima i dalje visoka. 

Dok organizacije kao što su IEA i Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) pozivaju kompanije da preusmjere finansiranje sa nafte i gasa na obnovljive alternative, kako bi ubrzale zelenu tranziciju, mnogi energetski stručnjaci zabrinuti su zbog nedostatka sredstava za fosilna goriva, koja će i dalje biti potrebna, kako bi se premostio jaz prema zelenoj energiji. 

Prošle sedmice, izvršni direktor IEA-e Fatih Birol rekao je da bi OPEC+ trebao biti “veoma oprezan” u pogledu povećanja cijena nafte i upozorio da će to pružiti “dodatni podsticaj” globalnoj energetskoj tranziciji od fosilnih goriva. 

On je sugerisao da se čini da su kratkoročni i srednjoročni interesi OPEC-a kontradiktorni i da bi povećane cijene nafte mogle izvršiti veći pritisak na ionako slabu svjetsku ekonomiju, posebno pogodujući zemlje u razvoju. 

Krajem prošle sedmice, generalni sekretar OPEC-a Haitham al-Ghais osvrnuo se na kritike iz IEA, navodeći da je upiranje prstom i lažno predstavljanje akcija OPEC-a i OPEC+ “kontraproduktivno”. 

Al-Ghais je ocijenio da “ako će bilo dovesti do buduće nestabilnosti, to su ponovljeni pozivi IEA da se prestane s ulaganjem u naftu, imajući u vidu da svi podaci predviđaju potrebu za više ove dragocjene robe za podsticanje globalnog ekonomskog rasta i prosperitet u narednim decenijama, posebno u zemljama u razvoju.”

Izvršni direktor naftnog giganta Saudijske Arabije Saudi Aramco, Amin Nasser, rekao je da, “sa otvaranjem Kine i nedostatkom investicija, definitivno postoji zabrinutost u srednjoročnom i dugoročnom periodu u smislu osiguravanja adekvatnih zaliha na tržištu.” 

Iako je potražnja za naftom i gasom i dalje velika, budući da je veliki dio svjetskih kapaciteta za obnovljivu energiju još uvijek u razvoju, investicije su značajno pale posljednjih godina. Potrošnja je smanjena sa oko 700 milijardi dolara u 2014. na između 370 i 400 milijardi dolara. Osim toga, veliki dio današnje proizvodnje dolazi iz zrelih naftnih polja, koja će početi da presušuju u narednim decenijama, a potrebna su veća sredstva kako bi se izbjegao nedostatak nafte.

Početkom aprila, OPEC je najavio iznenadne rezove u proizvodnji nafte, što je ugrozilo ionako slabu energetsku sigurnost mnogih zemalja širom svijeta. 

Organizacija je saopštila da planira da ograniči proizvodnju sirove nafte na 1,16 miliona barela dnevno do kraja godine. 

Odluku je kritikovala Bijela kuća, a njen portparol je rekao da, “mislimo da u ovom trenutku nisu preporučljivi rezovi, s obzirom na neizvjesnost tržišta – i to smo jasno rekli.” 

Ovo izjava je u skladu sa trendom od prošle godine, kada je predsjednik SAD-a, Džo Bajden osudio organizaciju OPEC zbog ograničavanja isporuke nafte i nekoliko rezova, u vrijeme kada svijet pokušava da se odvoji od ruskog gasa i ojača svoju energetsku sigurnost. 

Izvor: oilprice

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *