Turska: najveća solarna elektrana u Evropi puštena u rad

Najveća solarna elektrana u Evropi, jedna od pet najvećih na svijetu, nalazi se u Turskoj i puštena je u rad.

Ova solarna elektrana nalazi se u provinciji Konija (200 kilometara južno od Ankare), predsjednik Redžep Taip Erdoan istakao je da želi energetski nezavisnu Tursku, te da je prilikom izgradnje ove elektrane otkrivena i vrlo kvalitetna nafta u predjelu Anadolije.

Elektrana ima 3,2 miliona solarnih panela koji bi prema procjeni trebalo da proizvode 3 miliona kilovat – sati električne energije godišnje, i da time snabdije dva miliona građana sa strujom i uštedi 450 miliona dolara na fosilnim gorivima.

Elektrana koju je razvio “Kalyon energy” vrijedna je oko milijardu dolara, a kako prenose svjetski mediji, kapacitet joj je 1.350 megavata, a očekivano smanjenje emisije štetnih gasova iznosi 1,5 milion tona CO2.

Postavljanje ove ogromne solarne elektrane povećalo je udio solarne energije u ukupnoj energiji Turske za 20 posto. Obnovljiva energija takođe čini više od polovine instalisanih kapaciteta Turske.

Kapacitet solarnih instalacija dostigao je 9820 MW. Izvještaji sugerišu da će kapacitet obnovljive energije u zemlji porasti za preko 1 GW u vjetro i solarnoj energiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *