Evropska unija: zavisnost od fosilnih goriva i kritičnih metala

Evropska unija ne sme zavisnost od fosilnih goriva da zameni zavisnošću od kritičnih metala, ocenio je komesar za unutrašnje tržište.

Komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton ponovo je potvrdio strategiju Unije za jačanje domaće proizvodnje i diversifikaciju snabdevanja ključnim sirovinama tokom prvog samita na ovu temu čiji je domaćin bila Međunarodna agencija za energiju (IEA) u četvrtak.

Institucija sa sedištem u Parizu, čiji je mandat produžen 2022. godine, bila je domaćin prvog međunarodnog samita o ključnim mineralima i njihovoj ulozi u tranziciji čiste energije, okupivši više od 90 političkih, institucionalnih i industrijskih donosioca odluka iz preko 50 zemalja.

“Evropa ne može da zameni svoju zavisnost od fosilnih goriva zavisnošću od kritičnih metala. Nemojte me pogrešno shvatiti, to ne znači da želimo sve da proizvodimo u Evropi. Naš pristup se u velikoj meri zasniva na radu sa partnerima koji imaju isto mišljenje”, rekao je Breton.

Čak i kada bi EU htela, “nećemo moći sve da proizvodimo kod kuće”, rekao je on.

Evropa želi da poveća preradu i reciklažu

Od sredine marta, Evropska unija sprovodi svoju strategiju za poboljšanje upravljanja resursima neophodnim za energetsku tranziciju, sa vodećim predlogom Komisije za Zakon o kritičnim sirovinama (CRMA).

Predlog, koji je Evropska komisija predstavila u martu, postavlja merila za povećanje domaćih kapaciteta za ekstrakciju sirovina, preradu i reciklažu, sa aspiracionim ciljevima koji odgovaraju 10, 40 i 15% godišnje potrošnje EU. Evropski parlament je od tada revidirao ove ciljeve naviše za reciklažu (sa 15% na 45%) i preradu (sa 40% na 50%).

Dok je Evropa “izgubila svoju konkurentsku prednost u rudarstvu”, Breton je rekao da je cilj bio da se poveća proizvodni kapacitet iznad trenutnih procena, a vodeći francuski geološki stručnjaci tvrde da bi EU mogla čak i da izvozi svoje kapacitete na duži rok.

Ali dok zemlje EU žele da podrže oživljavanje rudarstva na tlu EU, ne postoji garancija da će društvo prihvatiti takve projekte. Žestoko protivljenje rudarskim projektima već postoji na planinskom severu Portugala, na primer.

Kapaciteti i vreme : ključni elementi za postizanje ciljeva

Ministri industrije iz 27 država članica EU sastali su se u Briselu da razgovaraju o snabdevanju bloka kritičnim sirovinama, pošto švedsko predsedavanje Savetom EU ima za cilj da postigne zajedničku poziciju pre leta.

Bez jasnih politika EU za svaki materijal, EU možda neće moći da ispuni svoje ciljeve zbog nedostatka dovoljnog proizvodnog kapaciteta i vremena za njihovo sprovođenje, smatra Kristof Poanso, generalni direktor francuskog geološkog istraživanja (BRGM). To je bio pristup koji je Francuska branila u međuvladinim pregovorima.

Govoreći zajedno sa Bretonom, američka sekretarka za energetiku Dženifer Granholm iznela je namere svoje zemlje, pozivajući na “kombinovane sposobnosti” i “slušajući šta svako može da donese za sto: resurse, naučnike, industriju, itd.

Istovremeno, izvršni direktor IEA Fatih Birol naglasio je važnost saradnje, održivosti i diversifikacije kako bi “tražnja mogla da utiče na lanac vrednosti”, koji je za veliki deo resursa potrebnih za energetsku tranziciju ključan, ali koncentrisan u rukama nekoliko zemalja, uključujući Kinu, koje nisu prisustvovale.

Evropa traži partnere širom svijeta kako bi dobila neophodne resurse

Usred sve veće zabrinutosti u pogledu snabdevanja sirovinama, nekoliko država članica EU i IEA odlučilo je da preuzme stvari u svoje ruke.

Francuska je u sredu potpisala dva sporazuma o “strateškom dijalogu” sa Kanadom i Australijom kako bi definisala i koordinirala njihove strategije za razvoj strateških i kritičnih rudarskih resursa. Što se tiče Nemačke, ona je u ponedeljak započela bilateralne razgovore sa Australijom o kritičnim sirovinama.

EU je takođe u pregovorima sa Australijom o potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini koji će, između ostalog, pokrivati mineralne resurse te južne zemlje. Preko Atlantika, EU traži strateško partnerstvo sa Čileom, vodećim svetskim proizvođačem bakra i drugim po proizvodnji litijuma.

Breton je pomenuo i potpisivanje partnerstava sa Kanadom, Namibijom i Argentinom, kao i razgovore sa Demokratskom Republikom Kongo.

“Naravno, Evropska komisija i Evropa se mogu posmatrati kao pouzdani partneri”, zaključio je on.

Izvor: EURACTIV.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *