Republika Srpska: Regulatorna komisija odbila zahtjev za poskupljenje priključka struje

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske odbila je zahtjev operatera distributivnih sistema u Republici Srpskoj za poskupljenje priključka na distributivnu mrežu.

Pet operatera, odnosno bivših elektrodistributivnih preduzeća, Elektrokrajina, Elektrodistribucija Pale, Elektro Bijeljina, Elektro Doboj i Elektro Hercegovina zatražili su, u avgustu ove godine, povećanje naknade za priklјučenje na distributivnu mrežu, ali je Regulatorna komisija odbila njihov zahtjev.

Kao razlog zahtjeva za poskupljenje naveli su, između ostalog, promjene cijene materijala, opreme i radova na tržištu zbog inflacije.

Međutim, u odgovoru Komisije navedeno je da stopa inflacije nije prešla 10 %, kada distributeri, prema Pravilniku, imaju pravo “na korekciju iznosa naknade za priklјučenje u dijelu koji se odnosi na izgradnju priklјučka, primjenom klizne skale. Na osnovu ove odredbe operatori distributivnih sistema u Republici Srpskoj su ovlašćeni da neposredno izvrše korekciju naknade za priklјučenje na distributivnu mrežu, bez pokretanja postupka pred Regulatornom komisijom”, navodi se u odluci.

Kao razloge za poskupljenje operateri su naveli i uvođenje naprednih sistema za upravlјanje dalјinskim očitavanjem potrošnje (AMM sisteni) i smanjenje broja standardnih tipskih priklјučaka.

“Uvođenje sistema za upravlјanje dalјinskim očitavanjem potrošnj je od klјučnog značaja, jer je broj novih priklјučaka, daleko manji od broja priklјučaka postojećih korisnika mreže. Imajući ovo u vidu, troškove uvođenja AMM sistema u punom obimu treba da snose i postojeći i budući korisnici distributivnog sistema”, navedeno je u odluci Regulatorne komsije za energetiku Republike Srpske.

Iz Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske navode da su distributivna preduzeća tražila da cijena pojedinačnog trofaznog nadzemnog standardnog priključka nad mjernim mjestom na objektu /osnovni priključak/ umjesto sadašnjih 483 KM bude 868 KM.

“Osim toga, tražili su da cijena pojedinačnog trofaznog podzemnog standardnog priključka nad mjernim mjestom na stubu umjesto 993 KM bude povećana na 1.475 KM, a jedan od zahtjeva odnosio se i na to da grupni standardni trofazni nadzemni priključak na mjernom mjestu na objektu /četiri mjerna mjesta/ sa 1.427 KM poskupi na 2.500 KM”

Ovih pet distributivnih preduzeća, koja posluju u okviru “Elektroprivrede Republike Srpske” ostvarila su dobit u poslovanju u 2022. godini od 5,7 miliona KM, a najbolje rezultate su prikazali „Elektrodistribucija“ Pale 3,6 miliona KM i „Elektro Bijeljina“ 1,2 miliona KM. „Elektrokrajina“ je prikazala neto dobit od 605.228 KM. “Elektrohercegovina” Trebinje prikazala je dobit od 201.133 KM, a najmanji rezultat ima “Elektro Doboj” 67.532 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *