Zajednička elektronska naplata putarine ENP između Srbije i Crne Gore

Uskoro zajednička elektronska naplata putarine između Srbije i Crne Gore, odnosno jedinstveni TAG uređaj između dvije zemlje

Memorandum o poslovnoj saradnji između preduzeća „Monteput“ d.o.o. iz Crne Gore i JP „Putevi Srbije“, kojim će biti omogućena zajednička elektronska naplata putarine ENP, odnosno jedinstveni TAG uređaj između dvije zemlje, potpisan je u Beogradu.

Memorandum su u Vladi Srbije potpisali pomoćnik direktora „Puteva Srbije“ Miodrag Poledica i direktor preduzeća „Monteput“ Milan Ljiljanić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić je istakao da zajednička elektronska naplata putarine između Srbije i Crne Gore ne znači samo olakšanje putovanja, već i dodatno povezivanje dva naroda i dvije države.

Put koji se gradi do Crne Gore i elektronska naplata putarine su naši prioriteti, naglasio je ministar i potvrdio da će do kraja godine biti završen dio puta do Požege, a zatim počinje gradnja auto-puta ka Boljarama, koji je dug 107 kilometara.

Taj put će biti veoma frekventan, sa velikim brojem automobila sa obe strane. Integrisana putarina je samo korak ka bližoj saradnji ljudi, kako na Balkanu ne bismo imali nikakvih granica, ni otežavanja putovanja, objasnio je on.

Ministar je najavio je da će u narednom periodu posetiti Podgoricu kako bi sa resornim crnogorskim ministrom razgovarao o zajedničkom graničnom prelazu.

Dogovorili smo zajednički železnički granični prelaz na stanici u Bijelom Polju. Sada to treba da uradimo i sa drumskim prevozom, kako bi na jednom mestu bile obe policije i obe carine, a sve sa ciljem smanjenja čekanja, predočio je Vesić.

Takođe, kako je podsetio, očekuje se i rekonstrukcija pruge od Beograda do Bara, koja je jednako važna kao i brza pruga koja se gradi od Beograda do Niša.

Rekonstruisali smo prugu do Valjeva, a sada nas očekuju radovi na deonici Valjevo–Vrbnica, koji bi trebalo da budu završeni do kraja godine, najavio je ministar i istakao da time pokazujemo koliko je Vladi Srbije važno povezivanje sa Crnom Gorom.

Ljiljanić je rekao da su preduzeti prvi koraci na povezivanju sistema elektronske naplate putarine, a da timovi naših država zajednički rade na implementaciji.

On je izrazio nadu da ćemo u narednom periodu nastaviti saradnju i ubrzati inicijative za izgradnju preostalih deonica auto-puta od Beograda do Bara, što će znatno smanjiti vreme putovanja i doneti značajne benefite za građane.

Pomoćnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine u „Putevima Srbije“ Darko Savić je istakao da ovaj projekat ne znači samo povezivanje dva sistema za naplatu putarine, već i povezivanje dva naroda i brži protok roba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *