Zabrinutost mještana Jezera rezultat dezinformacija – tvrde u ministarstvu

Geološka istraživanja na teritoriji opština Jezero, Mrkonjić Grad i Šipovo izvode se u skladu sa Zakonom i projektnom dokumentacijiom.

Ovo se navodi u dopisu Ministarstva energetike i rudarstva RS upućenom načelnici opštine Jezero, Snježani Ružičić.

U dopisu, koji je potpisao ministar Petar Đokić, se navodi da se u potpunosti razumije zabrinutost građana opštine Jezero, ali da je ona „plod poluinformacija i dezinformacija, koje se u zadnje vrijeme smišljeno plasiraju u javnost, upravo sa ciljem uznemiravanja građana, a ne vršenja geoloških istraživanja“.

To se, navodi se u dopisu, moglo vidjeti i na okruglom stolu, koji je održan u Jezeru, gdje su pojedinici, koji nisu stanovnici opštine Jezero, pokušali da isprovociraju učesnike okruglog stola, „unoseći i elemente međunacionalnog“.

Iz ministarstva su apelovali da lokalna zajednica, u komunikaciji sa stanovništvom, djeluje smirujuće i da ima povjerenje u nadležne institucije RS.

Istraživanja ne utiču na kvalitet vode

Ministarstvo podsjeća na nalaze vanredne inspekcije Republičkog inspektorata, koji pokazuju da je od projektovanih 26, izvedeno 7, a da je u toku izrada još 3 bušotine i da se sve nalaze na teritoriji opštine Mrkonjić Grad.

Istovremeno, inspektori su, u trenutku kontrole, ustanovili da se na lokaciji „Bag-Babaci“, u naselju Prisoje, na teritoriji opštine Jezero, „nisu izvodili nikakvi radovi na geološkom istraživanju“. Takođe, inspekcija je potvrdila da geološka ispitivanja nemaju uticaj na površinske i podzemne vode.

U dopisu se ne spominje zahtjev odbornika SO Jezero, koji su od ovog Ministarstva zatražili obustavu geoloških istraživanja i ukidanje rješenja o geološkim istraživanjima na teritorije ove opštine. Mještani Jezera organizovali su i okupljanja u znak protivljenja geološkim istraživanjima i pripremnim radovima, na teritoriji ove opštine.

Kompanija SNK metali d.o.o. je nosilac licence za geološka istraživanja bakra, željeza i pratećih metala na lokaciji „Sinjakovo”, koja osim teritorije opštine Jezero, zahvata i teritorije opština Mrkonjić grad i Šipovo. Vlasnik SNK Metala je Lykos Balkan Metals d.o.o. Bijeljina, koja je, opet, u vlasništvu australijske kompanije Lykos Metals Limited, listirane na australijskoj berzi vrijednosnih papira 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *