Zaboravljeni antibiotik ubica superbakterija?

Antibiotik streptotricinkoji je razvijen prije  80 godina, a zatim napušten i zaboravljen, mogao bi ponovo ponuditi uzbudljiva nova rješenja, ovog puta za rastuću prijetnju superbakterija otpornih na lijekove.

Polovina antibiotika koje danas koristimo varijacija je spojeva pronađenih prije gotovo jednog vijeka, tokom takozvanog zlatnog doba antibiotika.

Jedan od njih, streptotricin, izolovan 1940-ih, pokazivao je velik potencijal zbog svoje sposobnosti liječenja infekcija uzrokovanih gram-negativnim bakterijama.

Za razliku od gram-pozitivnih bakterija, ovim mikrobima nedostaje čvrsta ćelijska opna, koju ciljaju mnogi antibiotici. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 2017. objavila popis najopasnijih patogena otpornih na lijekove, a većinom su to bile gram-negativne bakterije.

Uprokom svom ogromnom potencijalu, streptotricin je bio odbačen. Naime, tokom početnih istraživanja utvrdilo se da je toksičan za ljudske bubrege. Patolog James Kirby sa Univerzitat  Harvard i njegove kolege, ponovo su otkrili ovaj zaboravljeni antibiotik, istražili njegova svojstva i predstavili ga pod novim imenom – nourseotricin.

Nourseotricin je proizveden od bakterija u zemljištu, koje su gram-pozitivne. To je zapravo mješavina antibiotika, koja je dobila pojedinačna imena kao što su streptotricin F (SF) i streptotricin D (SD).

U eksperimetima na miševa, SF je uspio ubiti soj bakterija koji se pokazao otpornim na brojne postojeće lijekove, sve uz minimalnu ili nikakvu toksičnost.

Ako istraživači uspiju otkriti kako, to bi im moglo pomoći da razviju potpuno novu klasu lijekova za bakterije koje su se do sada pokazale vrlo otpornim.

Kirby i njegove kolege su već počeli da istražuju kako da poboljšaju prirodne streptotricine, kao što je SF, da rade još bolje kao ubice superbakterija.

Izvor: Science Alert

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *