Ko privlači najviše kapitala – Hrvatska, Slovenija ili Srbija?

Investicije u tehnološke kompanije u Adria regiji (Hrvatska, Slovenija i Srbija) posljednjih godina pokazuju impresivan rast.

Prema izvještaju “The State of Adria Tech” koju je napravio slovenački VC fond Silicon Gardens u pet su godina, između 2016.- 2017. do 2021.-2022. godine, porasle čak 12 puta – s oko 300 miliona evra na 3,45 milijardi.

Raste i iznos prodaja, odnosno exita, te udjela u malim i srednjim kompanijama, i to čak pet puta, na 4,7 milijardi evra u 2022.

Sve to odrazilo se na cjelokupan tehnološki ekosistem. Tri zemlje regije danas imaju čak šest “jednoroga”, odnosno kompanija čija je vrijednost preko jedne milijarde evra. Od toga su dva iz Hrvatske (Rimac i Infobip), a četiri iz Slovenije (Outfit7, httpool, Sportradar, Outbrain). Srbija još uvijek nema jednoroga.

Hrvatska prikupila najviše investicija

Najviše je investicija između 2021. i 2022., pokazuje analiza Silicon Gardensa, prikupila Hrvatska – 1,86 milijardi evra. Tehnološke kompanije iz Slovenije prikupile su 1,25 milijardi, a srpske 325 miliona.

Hrvatska nije vodeća samo po ukupnom iznosu investicija u regiji već i po najvećim pojedinačnim. U top pet najvećih investicija u regiji prva je ona u Rimac Groupu koja je iznosila 690 miliona evra. Slijedi Infobip s 545 miliona evra dok je slovenski httpool, dio Aleph Holdinga, s investicijom od 450 miliona evra treći.

Tim Silicon Gardensa koji je provodio istraživanje, a na čijem je čelu bila Ada Guštin Habuš, ističe da tehnološki ekosustav Adria regije prolazi kroz nevjerojatnu transformaciju te da ubrzano postaje svjetski hub za tehnologiju i inovacije.

Njihova analiza pokazuje da su najčešći i najveći investitori u Adria regiji VC fondovi, na koje po vrijednosti otpada 57% investicija (1,9 milijardi evra), a po broju 50%. Po vrijednosti slijedi private equity kapital (39,7%), no čini tek 2,2% ukupnog broja ulaganja. Po broju ulaganja ipak prednjače vladina ulaganja, koja u ukupnim iznosima nisu značajnija jer se uglavnom radi o nižim potporama startupovima. Ipak, kažu istraživački iz Silicon Gardensa, a podrška je vitalna za uspjeh tehnološkog ekosistema.

Izvor: Poslovne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *