Evropska unija obezbijedila 6 milijardi evra ulaganja u ekonomije zemalja Zapadnog Balkana

Evropska unija obezbijedila je 6 milijardi evra ulaganja u ekonomije zemalja Zapadnog Balkana.

Ovo je izjavila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dodajući kako se radi o planu rasta koji podrazumijeva ulaganje, ali i reforme.

„Ovaj plan rasta će podstaći vašu ekonomiju. To će, što je najvažnije, stvoriti dobra radna mjesta. I, naravno, takođe će vas podržati na vašem putu ka pristupanju. Vjerujem da je ovo prava ponuda u pravo vrijeme”, izjavila je fon der Lajen.

Plan rasta u četiri koraka

Taj novi, plan rasta ima četiri koraka. Prvi je otvaranje jedinstvenog tržišta EU za kompanije i preduzeća zemalja Zapadnog Balkana, a drugi korak podrazumijeva da zemlje Zapadnog Balkana otvore svoja tržišta susjednim zemljama, kako bi zaista stvorile Zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana.

Treći korak je stvaranje jadnakim uslova, kojivodi do četvrtog koraka podrazumijevaju reforme.

„Ako vi sprovedete reforme, mi dolazimo sa investicijama. Za Srbiju, na primjer, to bi bilo: unapređenje poslovnog okruženja, priprema energetskog sektora, a mi radimo na tome, za zelenu tranziciju, fokus na obrazovanje i obučavanje ljudi za poslove budućnosti. Da spomenemo samo nekoliko tema u kojima može biti reformi i ulaganja zajedno“, izjavila je predsjednica Evropske komisije.

Ona je podsjetila da EU ima Investiconi plan od 30 milijardi za Zapadni Balkan, koji se već implementira, navodeći kao primjere vjetroelektranu Kostolac, gasnu interkonekciju Srbija-Bugarska, željezničku interkonekciju Crna Gora-Srbija i ključnu trafo-stanicu Transbalkanskog elektroenergetskog koridora u Crnoj Gori.

Ursula fon der Lajen juče je razgovarala sa predsjednicom Kosova* Vjosom Osmani i premijerom Sjeverne Makedonije, Dimitrom Kovačevskim, a danas se, osim sa predsjednikom Vučićem, sastala i sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem. Za srijedu, 1. novembra, planirana je njena posjeta Bosni i Hercegovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *