Pad inflacije u evrozoni

Godišnja inflacija u evrozoni prema očekivanjima Eurostata, statističke agencije EU, u maju će iznositi 6,1 %, u odnosu na 7 % koliko je iznosila u aprilu.

Pad inflacije

Na inflaciju su najviše uticale cijene hrane i bezalkoholnog pića koje su bile za 12,5 % više nego u maju prošle godine, ali to je smanjenje za jedan procentni poen u odnosu na mart.

Od članica EU za koje postoje procjene majske inflacije, najvišu stopu rasta cena imale su baltike zemlje. Inflacija u Letoniji iznosila je 12,3 %, koliko i u Slovačkoj. U Estoniji je infacija bila 11,2 %, a u Litvaniji 10,7 %, podaci su Eurostata.

Najnižu inflaciju imali su Luksemburg 2 %, Belgija 2,7 % i Španija, 2,9 %.

U većini zemalja su cijene nastavile da rastu i u maju, pa je mjesečni rast (u odnosu na april ove godine) potrošačkih cena imalo 11 zemalja, u sedam su čak cene počele da padaju u odnosu na prethodni mesec, dok su u dve zemlje stagnirale.

Bazna inflacija u evrozoni, kada se isključe cijene energije, hrane, alkohola i duvana, iznosila je 5,3 % u maju, što je smanjenje sa 5,6 % iz aprila, ali je i ti dalje mjesečni rast od 0,2 %.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *