Vlada Srbije: manji troškovi naknade za prozjumere

Vlada Srbije usvojila je Uredba o naknadi za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, a najvažnija novina je smanjenje troškova naknade za kupce-proizvođače (prozjumere) koji proizvode zelenu energiju za sopstvene potrebe, dok za ostale potrošače iznos naknade ostaje nepromenjen.

Uredba propisuje način obračuna naknade za povlašćene proizvođače električne energije koju plaćaju krajnji kupci. Novim propisom dodatno se olakšava i unapređuje finansijski položaj kupaca-proizvođača (prozjumera), jer se osnovica za obračun naknade zasniva na neto električnoj energiji, a ne na preuzetoj električnoj energiji iz mreže.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je tim povodom da su ovom uredbom zaokružene izmene poreza i naknada koji se odnose na kupce-proizvođače, na povoljniji način za prozjumere.

Kupcima-prizvođačima će se, kako je navela, povećati uštede na računima za struju, odnosno biće im smanjeni računi za električnu energiju.

Najvažnija izmena koja se odnosi na kupce-proizvođače je da će od sada naknadu za povlašćene proizvođače električne energije plaćati na razliku predate i preuzete električne energije iz mreže.

Prema njenim rečima, istu izmenu je Vlada do sada sprovela i za obračun PDV-a, akcize, kao i za naknadu za energetsku efikasnost.

Ministarka je ponovila da se energetska tranzicija tiče čitavog društva i da svi moramo da učestvujemo u njoj – i građani i privreda i država, stvaranjem povoljnog regulatornog okvira.

Kapacitet prozjumera je u poslednjih 20 meseci povećan približno devet puta, država je subvencionisala skoro petinu izgrađenih solarnih elektrana među domaćinstvima i sada smo zaokružili neophodne izmene propisa, od kojih će svi koji proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe imati koristi.

Dubravka Đedović-Handanović

Đedović Handanović je istakla da je Uredbom propisano da će se u slučaju negativne premije koju povlašćeni proizvođači električne energije plaćaju EPS-u ta premija primarno koristiti za smanjenje računa građana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *