Plenković: Hrvatska će postati regionalno energetsko čvorište

Proširenje kapaciteta LNG terminala na Krku, koje bi trebalo da bude završeno do oktobra 2025. godine, omogućiće da Hrvatska postane regionalno energetsko čvorište.

„Imamo jedan ogroman prostor kako bismo plin koji dolazi ovdje na Krk, plasirali dalje, drugim zemljama kojima je on potreban“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon obilaska LNG terminala u Omišlju na Krku.

Podsjetio je da je odluka o nabavci broda, terminala za ukapljeni prirodni plin, bila jedna od strateških odluka njegove prve Vlade koja je realizirana u prošlom mandatu. 

„Na taj smo način, kao država, kao gospodarstvo, industrija, građani, zauvijek stekli nezavisnost u smislu novog pravca nabavke plina, a isto tako su mjerama koje je Vlada preduzimala omogućili da taj plin, kada je riječ o cijeni, bude priuštiv našim građanima u cijelom vremenu energetske krize s kojom smo kao svijet, Evropa i Hrvatska bili suočeni“, dodao je. 

Naglasio je da hrvatska domaćinstva, privreda i industrija godišnje potroše oko 2,8 milijardi kubika plina, a promjenama će se kapacitet broda u Omišlju povećati na 6,1 milijardu. 

„To znači da imamo jedan ogroman prostor kako bismo plin koji dolazi ovdje na Krk, plasirali dalje, drugim zemljama kojima je on potreban. Primjerice, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Bavarskoj, ili pak, u budućnosti južne plinske interkonekcije prema BiH“, kazao je Plenković, poručivši da ovaj terminal čini Hrvatsku, kada je riječ o plinu, energetskim regionalnim čvorištem.

Premijer je poručio da se za projekt povećanja volumena cijevi kako bi se kroz taj transportni sustav moglo provesti više plina, koriste sredstva iz instrumenta RePowerEU.

Danas građenim plinovodom u budućnosti će se moći transportirati vodonik

„Na taj način stvaramo sve pretpostavke da Hrvatska bude energetsko čvorište, a ono što je najvažnije, cijevi koje će se raditi bit će takve da se u budućnosti njima može transportirati i energent budućnosti, a to je vodonik“, izjavio je Plenković, dodavši da je riječ o cjelovitoj, daleko promišljenoj investiciji koja Hrvatsku, na energetskoj karti Europe, stavlja u sasvim drugi položaj nego što ej to bilo ranije. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *