Energetski sektor u Srbiji ima najvišu ocenu u unapređenju poslovnog ambijenta

Energetski sektor u Srbiji imao je najvišu prosečnu ocenu kada je reč o unapređenju poslovnog ambijenta, izjavila je ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, Dubravka Đedović Handanović.

U protekloj godini ostvaren je napredak u više od 100 preporuka iz Bele knjige Saveta stranih investitora, a najveći napradak je ostvaren u energetici.

Đedović Handanović je na promociji Bele knjige 2023 istakla da je  ova godina bila veoma izazovna, pre svega u pogledu cena energenata i makroekonomskih kretanja, a nepredvidljiva globalna dešavanja i ratna žarišta u istočnoj Evropi i na Bliskom Istoku, dodatno su komplikovala ostvarivanje zacrtanih ciljeva mnogih vlada u svetu.

Ministarka je navela da je u takvim uslovima, bilo važno nastaviti sa sprovođenjem reformi i sačuvati makroekonomsku stabilnost, u čemu je Vlada Srbije bila uspešna.

Ona je ukazala na to da je za manje od godinu dana od formiranja Vlade, Ministarstvo rudarstva i energetike ostvarilo značajne rezultate praktično u svim oblastima.

Prema njenim rečima, u zakonodavnoj sferi, usvojene su izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), čime su stvoreni uslovi za više zelenih megavata uz očuvanje stabilnosti energetskog sistema.

To je omogućilo sprovođenje prvih aukcija za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije, koje su rezultirale sa novih više od 700 MW proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije i investicijama vrednim 1,2 milijarde evra, dodala je ona.

Počele reforme na unapređenju upravljanja EPS-om

Đedović Handanović je napomenula da su u ovoj godini započete značajne reforme na unapređenju upravljanja EPS-om i državnih energetskih preduzeća kako bi se poboljšalo njihovo upravljanje, efikasnost i postigli bolji rezultati.

Ministarka je rekla da su usvojene i izmene Zakona o energetici koje su omogućile da se ostvari napredak u reformi gasnog sektora.

Aktivnosti Vlade u prethodnom periodu doprinele su pozicioniranju Srbije kao atraktivne investicione destinacije i dobijanju organizacije specijalizovane izložbe EXPO 2027 koja će dati dodatni podsticaj investicijama u narednim godinama, posebno u građevinskoj industriji, turizmu, ali i mnogim drugim, navela je ministarka.

Ona je istakla da su lanci vrednosti narušeni u periodu posle pandemije COVID-19 i da regionalizacija proizvodnje predstavlja šansu za Srbiju.

Evropski investitori udaljavaju se od azijskih tržišta zbog sve većih logističkih poteškoća, a investitori iz Azije zainteresovani su za evropsko tržište. To su prilike koje koristimo i koje ćemo nastaviti da koristimo, što Srbiju odlično pozicionira kao investicionu destinaciju na evropskom kontinetu, objasnila je ona.

Đedović Handanović je naglasila da je zahvaljujući dobrom obrazovnom sistemu i talentovanim ljudima, Srbija danas prepoznata i kao tehnološki „hab” u Evropi, a prisustvo velikih svetskih kompanija u sektoru IKT pokazuje veliki potencijal Srbije kao investicione destinacije.

Svesni smo, naravno, da ta pozicija nije ničim zagarantovana, već da se može sačuvati samo stalnim unapređenjem poslovnog okruženja, ali i prepoznavanjem oblasti u kojima u budućnosti Srbija može biti jedan od lidera u svom okruženju, kao što su veštačka inteligencija i biotehnologije, navela je Đedović Handanović.

Investicije u energetski sektor u narednih desetak godina 15 milijardi evra

Ministarka je istakla i da su energetska nezavisnost i sigurnost snabdevanja osnov razvoja svih drugih sektora, i da potrebne investicije u energetski sektor u narednih desetak godina iznose ukupno oko 15 milijardi evra.

Kompanije koje okuplja Savet stranih investitora, a koje se vode principima održivog i odgovornog poslovanja, biće važan partner Srbije u procesu zelene tranzicije svojim odgovornim ponašanjem i prelaskom na čistije tehnologije i korišćenje zelene energije, dodala je ministarka.

Ona je podsetila da Vlada Republike Srbije i Savet stranih investitora imaju i institucionalni okvir za saradnju kroz Radnu grupu za sprovođenje preporuka iz „Bele knjige” kojom predsedava predsednica Vlade i čiji su članovi ministri.

Naš zajednički zadatak je da taj mehanizam na najbolji način iskoristimo da bismo ubrzano stvarali uslove za unapređenje poslovnog ambijenta. Sigurna sam da će Bela knjiga biti nezaobilazan izvor dobrih informacija i za narednu vladu, koja će verujem nastaviti putem reformi, unapređenja poslovnog ambijenta i stvaranja uslova za nove investicije, ekonomski rast i razvoj, zaključila je ona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *