Kreditni rejting Republike Srpske B

Međunarodna rejting agencija „Standard end Purs” saopštila je, nakon urađene analize ekonomske situacije da je Republici Srpskoj potvrđen „B” dugoročni kreditni rejting Republike Srpske, sa stabilnim izgledima. Najbolju ocijenu je dobilo stanje duga u srednjoročnom periodu.

U svom izvještaju, kreditna agencija navodi da su „turbulentno političko okruženje i sankcije koje su uvele Sjedinjene Američke Države pojedinim zvaničnicima i institucijama dovele do slabijeg interesa investitora za ulaganje”, te da političke tenzije komplikuju institucionalni okvir, ograničavaju ekonomski rast i predstavljaju prepreku za fiskalnu održivost, saopšteno je iz Vlade RS.

Međutim, zaključuje se da Republika Srpska „slabosti institucionalnog okvira” kompenzuje upravljanjem sopstvenim fiskalnim politikama, zbog čega je u narednom periodu procijenjeno da će doći do smanjenja duga koji je daleko ispod 60% bruto domaćeg proizvoda. Takođe, ističe se da će od 2024-2026. godine doći do rasta BDP-a do 3%, a u isto vrijeme se prognozira pad inflacije, ali i pad deficita koji će biti ispod 3%.

Ministarstvo finansija ocjenjuje da je u ovom trenutku takav izvještaj još jedna potvrda da je Republika Srpska na dobrom putu ekonomskog rasta i razvoja, da je posvećena smanjenju deficita, uz istovremeni nastavak započetih investicionih procesa, prije svega u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture, kao i u projektima od značaja za cjelokupnu društvenu zajednicu.  

Ukupani dug Republike Srpske iznosi 40,3% BDP-a, a javni dug 34,2% BDP-a

Ministarstvo odbacuje, kako se navodi, “zlonamjerne tvrdnje koje su ovih dana iznijeli pojedini mediji nazivajući posljednju emisiju obveznica Republike Srpske „novim zaduživanjem”, jer to nije ništa novo i neplanirano, nego planirana realizacija usvojenog Budžeta za 2024. godinu. Osim toga, emisija obveznica  je u potpunosti i u skladu sa odredbama Zakonao  zaduživanju, dugu i garancijama. Ovo, ali i sva druga dugoročna zaduženja su prihvaćena Odlukom o dugoročnom zaduživanju za 2024. godinu Narodne skupštine Republike Srpske.”

S tim u vezi, ali i istine radi, ističu da je u januaru 2024. godine Republika Srpska više otplatila duga za 41 milion KM nego što se dugoročno zadužila.

Cjelokupan proces emisije duga Republike Srpske je veoma transparentan i obavlja se u skladu sa strateški i planskim dokumentima usvojenim od strane relevantinih tijela odnosno, Narodke skupštine Republike Srpske i Vlade Republike Srpske koji su javno dostupni, navode u Vladi.

Takođe, sva zaduženja se obavljaju posredstvom  organizovanih i strogo regulisanih finansijskih tijela, a u skladu sa najboljim međunarodnim pravilima i praksama

Mastrihtskim kriterijumima je kao opšteprihvaćeno pravilo definisano da dug prema bruto domaćem proizvodu ne može biti viši od 60%. 

Prema ovom kriterijumu, Republika Srpska je daleko ispod gornje granice duga, jer ukupan dug Republike Srpske iznosi 40,3% BDP-a,  dok je javni dug 34,2% BDP-a.

Ministarstvo finansija ističe da se javnim finansijama Republike Srpske upravlja odgovorno i efikasno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *