Otvoren Balkan solar samit u Banjaluci

U Banjaluci je otvoren dvodnevni “Balkan solar samit” posvećen promociji zelene energije i zaštiti životne sredine, a kome prisustvuje 50 eminentnih stručnjaka i oko 500 učesnika iz svijeta.

Samit je prilika za kompanije da predstave proizvode i usluge potencijalnim investitorima iz različitih sektora, oblikujući čistu i pametnu energetsku budućnost.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je električna energija preduslov razvoja i da će se u narednom periodu više ulagati u obnovljive izvore uz zaštitu životne sredine, te poručio da je dvodnevna konferencija “Balkan solar samit” koja se održava u Banjaluci dobra prilika da se dobiju odgovori na ključna pitanja iz ove oblasti.

– Očekujem da `Balkan solar samit` postane tradicionalno mjesto okupljanja. Samit ima podršku Vlade i naših kompanija i drago nam je da smo domaćini ovog značajnog skupa – rekao je Višković.

Već za sutra, on je najavio razgovore sa potencijalnim investitorima u sektor solarne energije.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da je održavanje “Balkan solar samita” u Banjaluci potvrda da su prepoznate politike Republike Srpske u razvoju energetskog sektora.

– To potvrđuje da su ispravne politike i opredjeljenja rukovodstva Srpske da energetika zauzme adekvatno mjesto da bismo uspjeli da u zadatim rokovima Evropske energetske zajednice uskladimo našu legislativu, prije svega kada je riječ o obnovljivim izvorima energije. I da pokažemo spremnost za dalji razvoj energetike, pa i energetske stabilnosti i bezbjednosti, kako Srpske tako i Federacije BiH – rekao je Košarac novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da će ministarstvo koje vodi i dalje davati podršku promocijama svih napora entitetskih struktura na jačanju energetskog sektora i njegovih potencijala.

Otvaranju samita prisustvovali su i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, kao i ministar za evropske integrcije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić.

Na samitu su i predstavnici lokalnih zajednica, Elektroprivrede Republike Srpske, javnih preduzeća iz Srpske, Federacije BiH, kao i kompanija iz inostranstva.

Generalni pokrovitelj skupa je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Izvor: RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *