Više od 1200 djece i tinejdžera u Evropi godišnje umire zbog zagađenog vazduha

U Evropi godišnje umire preko 1200 osoba mlađih od 18 godina od posljedica aerozagađenja, pokazuje izveštaj Evropske agencija za zaštitu životne sredine (EEA), kojim je obuhvaćeno više od trideset zemalja.

Zagađenje vazduha, takođe, uzrokuje malu težinu beba na porođaju, astmu, smanjenu funkciju pluća, respiratorne infekcije i alergije kod djece i adolescenata, kao i povećan rizik od hroničnih bolesti odraslih.

Rizik od razvoja same astme i simptoma sličnih astmi jasno je povezan s dugotrajnom izloženošću zagađenom vazduha.

Astma, jedno od vodećih oboljenja izazvanih zagađenjem vazduha, u Evropskoj uniji pogađa 9% djece i predstavlja veliki teret za njih, ali i za porodice i društvo.

Na polju smanjenja aerozagađenja, koje potiče iz industrije, saobraćaja i domaćinstava, primjećen je napredak. Samim tim smanjuje se i broj umrlih svih uzrasta.

Međutim, uprkos tome što su koncentracije zagađivača opale poslednjih godina, one i dalje izlaze iz bezbjednih okvira. Čak 91% urbane populacije izloženo je koncentracijama zagađivača, koje premašuju smjernice Svetske zdravstvene organizacije o kvalitetu vazduha, navodi se u Izvještaju.

Djeca su ranjivija na aerozagađenje, jer je njihova brzina disanja veća nego kod odraslih i udišu veće količine vazduha po kilogramu telesne težine. S obzirom na to da su niža, djeca su izloženija vazduhu koji se nalazi bliže zemlji, a na toj visini koncentrisane su pojedine zagađujuće materije, koje oslobađaju na primjer automobili.

Osim toga, pri disanju djeca više koriste usta, što dozvoljava zagađenju da prodre dublje i njihovi organi, uključujući pluća, još su u razvoju, a imuni sistem slabiji.

U analizu nisu uključeni veliki zagađivači poput Rusije, Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva, što ukazuje na to da bi smrtnost djece i tinejdžera na evropskom kontinentu mogla da bude i veća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *