Odluka o privremenoj zabrani zaustavila rast izvoza drvnih sortimenata iz BiH

Rast izvoza šumskih drvnih sortimenata iz BiH zaustavljen je Odlukom o privremenoj zabrani izvoza koja je bila na snazi sve do 31. jula ove godine.

Ovo je konstatovano na na sjednici Skupštine Asocijacije drvne industrije Spoljnotrgovinske komore BiH, uz napomenu da da je u ovom periodu evidentan pad izvoza svih grupa proizvoda, sem namještaja od drveta i drvenih montažnih kuća,

Izvoz drvne industrije i šumarstva BiH u prvom polugodištu iznosio je 985 miliona KM i manji je za 11,34 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio 425 miliona KM, što je manje za oko šest odsto u odnosu na prvih šest mjeseci lani.


Najviše se izvozi u Njemačku, Hrvatsku i Italiju

Najznačajnija izvozna tržišta bila su NJemačka gdje je izvoz iznosio 196 miliona KM, Hrvatska 132 miliona KM, Italija 83 miliona KM, Srbija 71 milion KM i Austrija 45 miliona KM, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore.

Uvoz svih grupa proizvoda je u padu u prvih šest mjeseci ove, u odnosu na isti period 2022. godine, osim namještaja od drveta, dok se najviše uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Poljske i Češke.

Što prije donijeti odluka o zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata

Na sjednici je zaključeno da su najvažnije aktivnosti u budućem radu Asocijacije zalaganje da se što prije donese odluka o zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata radi obezbjeđivanja sigurnog snabdijevanja sirovinom domaćih prerađivačkih kapaciteta.

Zaključeno je da je neophodna diversifikacija izvoznih tržišta, odnosno iznalaženje novih tržišta, zbog situacije na tradicionalnim izvoznim tržištima, te su usvojene smijernice za internacionalizaciju u sklopu komorskih aktivnosti za naredni period.

U saopštenju se navodi da je istaknuto da će u narednih pet godina poseban fokus biti na cirkularnoj i zelenoj ekonomiji te da Komora već implementira nekoliko projekata iz ove oblasti.

Na sjednici je istaknuta i važnost uvođenja relevantnih standarda zbog sve veće internacionalizacije i tržišne konkurencije te sve većih zahtjeva inostranih partnera po ovom pitanju.

Naglašena je neophodnost da se što prije definišu koraci ka uvođenju “zelenog sertifikata”, budući da se kompanije iz drvne industrije sve više susreću sa zahtjevima svojih inostranih kupaca.

Na sjednici je zaključeno da se kompanije iz BiH lako prilagođavaju zahtjevima tržišta, fleksibilne su i nude veliki broj proizvoda, što ih čini vrlo prepoznatljivim na inostranom tržištu.

“Evidentna je sve veća potreba za optimizacijom proizvodnje, digitalizacijom, uvođenjem modela zelene ekonomije u cilju smanjenja troškova, podizanja kvaliteta, ispunjavanja zahtjeva i zadržavanja unutar međunarodnih lanaca vrijednosti. Pored navedenog, ocijenjeno je da drvna industrija predstavlja priliku za strane partnere i investitore u oblasti tehnologije, transfera znanja i dobrih praksi za optimizaciju proizvodnje”, naglašava se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *