Kina ograničava izvoz grafita – ključnog materijala za baterije električnih automobila

Kinesko ministarstvo trgovine (MOFCOM) objavilo je da će od 1. decembra uvesti kontrolu izvoza određenih vrsta grafita. 

Kina je najveći svjetski proizvođač i izvoznik grafita, koji se, između ostalog, za proizvodnju baterija za električne automobile.

Prema podacima Geološkom zavodu SAD-a (USGS), Kina je 2022. godine proizvela oko 65% ukupne svjetske proizvodnje grafita. 

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da je ova odluka “doprinosi osiguranju sigurnosti i stabilnosti globalnog lanca nabavke i industrijskog lanca i pogodovala boljoj zaštiti nacionalne sigurnosti i interesa”

“Ono što Kina poručuje Zapadu ovom odlukom je da vam nećemo pomoći da napravite električne automobile, već morate pronaći svoj način da to učinite”, rekao je izvršni direktor kompanije Northern Graphite Hugues Jacquemin.

S druge strane, u Sjevernoj Americi, odnosno Kanadi i Americi, 2022. godine proizvedeno je samo 1,2% svjetske ponude grafita.

Ova odluka kineskih vlasti dolazi u trenutku kada je Evropska komisijazvanično pokrenula istragu o subvencijama za električne automobil koji se uvoze u EU, iz Kine.

Istraga treba da utvrdi da li proizvođači u Kini imaju koristi od nezakonitog subvencionisanja i da li ovo subvencionisanje uzrokuje ili prijeti da izazove ekonomsku štetu za proizvođače električnih automobila u EU.  Istovremeno, američka vlada je ranije ove sedmice proširila ograničenja za pristup kineskih kompanijama čipovima, uključujući zaustavljanje prodaje naprednijih čipova, koje proizvodi američka kompanija Nvidia.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *